nemacki ovcar drzi posudu u zubima

Kako odabrati granule za nemačkog ovčara

Pravilna ishrana igra ključnu ulogu u održavanju zdravlja i vitalnosti nemačkih ovčara, jedne od najinteligentnijih i najlojalnijih rasa pasa. Njihova fizička izdržljivost, visok nivo aktivnosti i jedinstvene zdravstvene potrebe čine ispravan izbor hrane presudnim faktorom. Kroz pravilno balansiranu ishranu, možemo podržati njihovu mišićnu masu, očuvati zglobove i ojačati imunološki sistem, što sve doprinosi dugotrajnom zdravlju ovih izvanrednih pasa.

Jeste li ikada bili zbunjeni bogatstvom opcija kada je u pitanju hrana za nemačke ovčare? Kako biste bili sigurni da pružate svom ljubimcu najbolje moguće, potrebno je razumeti specifične nutritivne potrebe ove rase. Koje su ključne stvari koje treba uzeti u obzir pri odabiru granula kako biste osigurali da vaš nemački ovčar ima srećan, zdrav i dug život? U ovom članku ćemo istražiti odgovore na ova pitanja i pružiti vam smernice koje će vam pomoći u izboru hrane za vašeg nemačkog ovčara.

Šta utiče na izbor hrane za pse?

Nemački ovčar, kao rasa s posebnim karakteristikama, zahteva pažljivo prilagođenu ishranu kako bi se zadovoljile njegove specifične potrebe. Evo nekoliko ključnih faktora koji utiču na ishranu nemačkih ovčara:

 

Nivo aktivnosti: Nemački ovčari često imaju visok nivo energije zbog svog radnog porekla. Rad u službi i fizičke aktivnosti zahtevaju dodatne kalorije i pravilno balansiranu ishranu koja podržava izdržljivost i mišićnu masu. Za nemačke ovčare umerene i srednje aktivnosti preporučujemo Premil Top Line Special granule koje sadrže 26% proteina. Masti su dobro izbalansirane i obezbediće vašem psu visok nivo energije, takođe su preporučljive za pse alergične na gluten.

Veličina i težina: Nemački ovčari su srednje do velike rase, i njihova veličina direktno utiče na nutritivne potrebe. Pravilan unos hranljivih materija pomaže u održavanju optimalne težine i sprečava probleme s kostima i zglobovima.

Zdravlje kože i dlake: Očuvanje zdrave kože i sjajne dlake je važan aspekt brige o nemačkom ovčaru. Ishrana bogata omega-3 masnim kiselinama može pomoći u održavanju kože hidriranom i dlake sjajnom.

Osetljivost stomaka ili gastrointestinalni problemi: Neki nemački ovčari mogu biti osetljivi na određene sastojke hrane, pa je važno izbegavati potencijalne alergene i odabrati hranu koja je lako svarljiva kao što je Pedigree Adult sa piletinom i povrćem.

Moguće zdravstvene predispozicije: Neki nemački ovčari su podložni određenim zdravstvenim stanjima poput displazije kukova. Ishrana koja podržava zdravlje zglobova može biti ključna u prevenciji ovih problema. Hrana koja pomaže u prevenciji displazije kukova kod nemačkih ovčara treba da ima uravnotežen odnos kalcijuma i fosfora, omega-3 masne kiseline za protivupalno dejstvo, i dovoljnu količinu vitamina D radi podrške zdravlju zglobova.

Razumevanje ovih specifičnosti omogućiće vam da prilagodite ishranu vašeg nemačkog ovčara kako biste mu pružili optimalnu podršku za zdrav i aktivan život.

Važnost nutritivnih elemenata

Pravilno izbalansirana ishrana nemačkih ovčara zahteva pažljivo razmatranje ključnih nutritivnih elemenata kako bi se obezbedile potrebe ove aktivne rase. Evo kratkog objašnjenja potrebnih hranjivih sastojaka i optimalnog odnosa:

Proteini:

Zašto su važni: Proteini su ključni za izgradnju i održavanje mišićne mase, održavanje zdravlja kože i dlake, te podršku imunološkom sistemu.

Preporuka: Izvor visokokvalitetnih proteina poput mesa, ribe ili jaja trebao bi činiti osnovu ishrane nemačkog ovčara. Optimalan sadržaj proteina kreće se između 22% i 30% u zavisnosti od doba života psa.

Masti:

Zašto su važne: Masti pružaju energetski izvor i neophodne su za apsorpciju određenih vitamina. Takođe, igraju ključnu ulogu u održavanju zdravlja kože i dlake.

Preporuka: Odabir zdravih izvora masti poput ribljeg ulja i biljnih ulja može doprineti optimalnom zdravlju nemačkog ovčara. Preporučeni nivo masti je između 12% i 18%.

Ugljeni hidrati:

Zašto su važni: Ugljeni hidrati pružaju brzu energiju. Važni su za podršku nivou aktivnosti i funkciji organizma.

Preporuka: Odabrati složene ugljene hidrate poput celih žitarica i povrća. Nivo ugljenih hidrata treba biti prilagođen nivou aktivnosti psa.

Vitamini i Minerali:

Zašto su važni: Vitamini i minerali igraju ključnu ulogu u održavanju zdravlja. Na primer, vitamin A podržava vid, dok kalcijum i fosfor su esencijalni za zdravlje kostiju.

Preporuka: Raznolika ishrana koja uključuje voće, povrće i žitarice obezbeđuje širok spektar vitamina i minerala. 

 Dodaci se mogu razmatrati prema specifičnim potrebama ili uslovima.

Održavanje pravilnog balansa ovih nutritivnih elemenata u ishrani nemačkog ovčara ključno je za podršku njihovom zdravlju, energiji i dugovečnosti. Veterinari mogu pružiti dodatne smernice prilagođene individualnim potrebama vašeg ljubimca.

Izbor kvalitetnih granula

Izabrati prave granule za nemačke ovčare znači pažljivo proučiti deklaracije na ambalaži i odabrati proizvode koji zadovoljavaju njihove specifične nutritivne potrebe. Evo smernica za čitanje deklaracija na ambalaži: 

Proteini kao glavni sastojak:

Pretražujte granule s visokim sadržajem kvalitetnih proteina, kao što su meso (piletina, jagnjetina, riba). Izaberite one s konkretnim izvorom proteina navedenim na prvoj poziciji na listi sastojaka.

Izbegavanje punila i prerađenih sastojaka:

Pažljivo pročitajte deklaraciju kako biste izbegli granule koje sadrže punila poput kukuruza ili sojinog brašna. Izbegavajte veštačke boje, arome i konzervanse.

Balansiran odnos masti:

Izaberite granule koje imaju pravilan odnos masti kako biste održali energetski balans. Obratite pažnju na izvore masti, poput ribljeg ulja, bogatog omega-3 masnim kiselinama.

Naša preporuka su: Royal Canin German Shepherd i Premil Top Line Super Sport.

Dodaci za zdravlje zglobova i kože:

Potražite granule koje sadrže dodatke kao što su glukozamin, kondroitin i omega-3 masne kiseline za podršku zdravlju zglobova i kože.

Prilagođavanje ishrane u različitim fazama života

Štene:

Štenci zahtevaju veći unos kalorija, proteina i hranljivih materija kako bi podržali brz rast, razvoj kostiju i mišića. Odaberite specifične formule za štence koje pružaju dodatnu podršku rastu, poput visokog sadržaja DHA za razvoj mozga i kalcijuma za jake kosti. Više o izboru granula za štence možete pročitati u posebnom članku Ishrana štenadi do kraja rasta.

Odrasli pas:

Odrasli nemački ovčar zahteva uravnoteženu ishranu koja održava mišićnu masu, energiju i opšte zdravlje. Kao što je već spomenuto ranije birajte granule sa stabilnim odnosom proteina, masti i ugljenih hidrata, prilagođenim nivou aktivnosti psa. 

Stariji pas:

Stariji nemački ovčari mogu imati smanjenu aktivnost, a istovremeno su podložniji zdravstvenim problemima. Ishrana treba podržavati očuvanje mišićne mase i zdravlje zglobova. Pređite na granule formulisane za starije pse, koje često sadrže dodatke poput glukozamina i kondroitina za podršku zglobovima.

Kada je potrebno promeniti hranu za pse?

Promene u aktivnosti:

Kako prepoznati: Smanjenje ili povećanje nivoa aktivnosti može zahtevati prilagođavanje unosa kalorija. Gledajte promene u energiji, težini i tonusu mišića.

Zdravstveni problemi:

Kako prepoznati: Ako se pojave zdravstveni problemi poput prekomerne težine, alergija, problema sa zglobovima ili gastrointestinalnim nepravilnostima, to može ukazivati na potrebu za specifičnijom vrstom hrane.

Starenje:

Kako prepoznati: Promene u ponašanju, manji apetit ili fizička ograničenja mogu ukazivati na potrebu za prilagođenom ishranom koja podržava starije pse.

Priprema za parenje

Kada se pripremate za parenje nemačkog ovčara, pravilna ishrana postaje ključna kako bi se osiguralo optimalno zdravlje i dobrobit kako ženke, tako mužjaka kako bi se osigurao veći kvalitet i oplodna moć spermatozoida. Više o ovoj temi možete pročitati u posebnom članku Kako pripremiti pse za parenje : Preduslovi za zdravo leglo

Trudnoća ili dojenje:

Kako prepoznati: Ako je nemački ovčar trudan ili doji štence, povećane nutritivne potrebe mogu zahtevati prelazak na specifične formule koje podržavaju ovaj fiziološki proces. Ukoliko želite da obezbedite zdravlje vaše kuje i njenog budućeg legla preporučujem da pričitate naš članak Pravilna ishrana ishrana kuja u toku skotnosti i dojenja.

Prilagođavanje ishrane treba biti postepeno kako bi se izbegli stomačni problemi. Redovne posete veterinaru i pažljivo praćenje promena u ponašanju i zdravlju pomažu u pravovremenom prepoznavanju potrebe za promenom hrane.

Kako pravilno uvesti novu hranu vašem psu?

Postepeno uvođenje nove hrane:

Savet: Nikada ne uvodite novu hranu naglo. Postepeno mešajte novu hranu s postojećom tokom perioda od 7 do 10 dana.

Kako: Počnite s malim procentom nove hrane i postepeno povećavajte taj procenat svaki dan. Na primer, prvog dana mešajte 25% nove hrane s 75% stare hrane.

Pažljivo praćenje reakcija:

Savet: Posmatrajte pažljivo ponašanje i fizičko stanje vašeg psa tokom tranzicije na novu hranu.

Šta tražiti: Obratite pažnju na promene u apetitu, nivou energije, izmetu i koži. Ako primetite bilo kakve neobičnosti, zabeležite ih i konsultujte se s veterinarom.

Održavanje adekvatne hidratacije:

Savet: Promene u ishrani mogu uticati na unos tečnosti. Obezbedite dovoljno sveže vode kako biste sprečili dehidrataciju.

Kako: Postavite činiju s vodom na lako dostupnom mestu i redovno je menjajte. Ovo je takođe osnovno pravilo za zdrav život svakog psa.

Pratite težinu vašeg psa:

Savet: Pratite težinu vašeg psa tokom promene hrane kako biste osigurali da održava zdravu težinu.

Kako: Koristite vagu i redovno merite težinu psa. Ako primetite značajne promene, konsultujte se s veterinarom.

Budite spremni na individualne reakcije:

Savet: Svaki pas je jedinstven, pa reakcije na novu hranu mogu varirati. Ono što odgovara jednom psu možda neće odgovarati drugom.

Kako: Posmatrajte svog psa kao individuu i prilagodite plan ishrane prema njegovim specifičnim potrebama i preferencijama.

Strpljenje i kontinuirana evaluacija:

Savet: Tranzicija na novu hranu može potrajati. Budite strpljivi i nastavite pratiti reakcije psa tokom vremena.

Kako: Redovno proveravajte fizičko stanje i ponašanje psa i prilagodite ishranu prema njegovim potrebama.

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *