nemacki ovcar lezi na travi ispred posude sa hranom

Ishrana nemačkog ovčara

Zbog svoje  inteligencije, vernosti, hrabrosti i sposobnosti obučavanja nemački ovčari su idealni partneri za različite zadatke, uključujući radne, policijske i spasilačke dužnosti, ali i odani porodični ljubimci. Kao svi psi, nemački ovčari zahtevaju pravilnu i balansiranu ishranu kako bi održali optimalno zdravlje i vitalnost. U ovom članku istražićemo ključne nutritivne potrebe nemačkih ovčara, kako izabrati pravu hranu za njih, i koje posebne faktore treba uzeti u obzir kako bi njihova ishrana bila prilagođena njihovom životnom stilu i zdravstvenim potrebama.

Nutritivne potrebe nemačkih ovčara

Nutritivne potrebe nemačkih ovčara igraju ključnu ulogu u održavanju njihovog optimalnog zdravlja, energije i performansi. Jelovnik za nemakog ovčara treba da bude raznovrsan, ishrana koja sadrži adekvatne količine svih ključnih hranljivih materija ključna je za podršku njihovih fizičkih i mentalnih sposobnosti. 

Evo pregleda ključnih hranljivih materija koje su od posebne važnosti za njihov jelovnik:

1. Proteini

Nemački ovčari su aktivni psi s jakim mišićima, pa im je potrebna adekvatna količina proteina za izgradnju i održavanje mišićne mase. Visokokvalitetni proteini životinjskog porekla, poput mesa i ribe, predstavljaju osnovu za ishranu ove rase. 

Izvori proteina:

–  Sirovi izvori proteina uključuju sirovo meso poput pilećeg, goveđeg, ćurećeg, pačjeg, ribe, i mesa drugih životinja. Jaja i mlečni proizvodi kao što je sirovi sir ili jogurt takođe sadrže proteine. Dodatni izvori proteina u sirovoj hrani mogu biti pasulj, mahunarke i semenke.

– Suva hrana (granule) za nemačke ovčare obično sadrži proteine životinjskog porekla, koji su dobijeni iz mesa ili ribe. Na deklaraciji hrane za pse, možete pronaći sastojke poput piletine, govedine, lososa i drugih izvora mesa kao glavne izvore proteina.

2. Masti

Masti su važan izvor energije za nemačke ovčare. Kvalitetne masti pružaju dugotrajno gorivo za njihove aktivnosti, a takođe su i ključne za zdravlje kože i dlake.

Sirove masnoće dolaze iz prirodnih izvora i mogu se naći u nekim od sledećih namirnica:

1. Tunjevina je bogata omega-3 masnim kiselinama i može biti dobar izvor zdravih masti u sirovoj ishrani pasa.

2. Maslinovo ulje je bogato mononezasićenim masnim kiselinama i može se dodati u sirovu hranu kao dodatni izvor masti.

3. Masniji delovi jagnjetine i govedine, poput rebara ili buta, mogu pružiti zdrave masnoće vašem psu.

4. Orašasti plodovi: Neke vrste orašastih plodova, kao što su bademi i orasi, mogu se koristiti u malim količinama kao dodatni izvor zdravih masti.

5. Kokosovo ulje sadrži srednjelančane trigliceride (MCT), koji mogu biti korisni za zdravlje pasa i doprineti sjajnoj koži i dlaci.

Važno je naglasiti da je ravnoteža važna kada je reč o mastima u ishrani pasa. Previše masnoće može dovesti do gojaznosti i drugih zdravstvenih problema, pa je važno pratiti ukupan unos masti i balansirati ishranu vašeg psa sa ostalim hranljivim materijama. 

Suva hrana ( granule) za nemačke ovčare sadrži masti koje su dodate tokom procesa proizvodnje hrane. To mogu biti životinjske masti, riblja ulja i biljna ulja kao što je laneno seme, suncokretovo ili kokosovo ulje.

3. Ugljeni hidrati

Ugljeni hidrati pružaju brzu energiju i podržavaju probavni sistem. Integralne žitarice, povrće i voće čine dobar izbor ugljenih hidrata za nemačke ovčare.

Izvori ugljenih hidrata:

Sirova hrana: Ugljeni hidrati u sirovoj hrani za nemačke ovčare mogu dolaziti iz povrća, voća, i integralnih žitarica poput smeđe riže i kvinoje.

Evo nekoliko primera voća i povrća koji su dobar izvor ugljenih hidrata:

Voće:

1. Jabuke su bogate vlaknima i sadrže prirodni šećer fruktozu, koja pruža brzu energiju.

2. Banane su izvor prirodnih šećera, vlakana, vitamina i minerala, i često se koriste kao zdrav i ukusan zalogaj za pse.

3. Borovnice su bogate antioksidansima i vlaknima, a takođe sadrže i prirodni šećer.

4. Lubenica je voće sa visokim sadržajem vode i prirodnim šećerom, što je čini osvežavajućim izborom za letnje dane.

Povrće:

1. Šargarepe su izvrstan izvor vlakana i beta-karotena, koji se pretvara u vitamin A u organizmu.

2. Brokoli je bogat vlaknima, vitaminima C i K, i kalcijumom.

3. Batat (slatki krompir) je hranljiv izvor vlakana, vitamina A i C, i minerala kao što su gvožđe i magnezijum.

4. Bundeva je bogata vlaknima, antioksidansima i vitaminom A.

Važno je zapamtiti da se voće i povrće moraju davati u umerenim količinama, jer prekomerno unošenje šećera može izazvati neželjene reakcije. Takođe, neka voće i povrće može biti opasno za pse, pa je važno izbegavati davanje štetnih namirnica, kao što su grožđe, luk i čokolada.

Ugljeni hidrati u integralnim žitaricama

Izbor integralnih žitarica može biti dobar izvor ugljenih hidrata u ishrani nemačkih ovčara.

 Integralne žitarice su one koje zadržavaju sve delove zrna, uključujući klicu, ljusku i endosperm, što ih čini bogatijim vlaknima i hranljivim materijama u poređenju sa rafinisanim žitaricama. 

Evo nekoliko primera integralnih žitarica koje mogu biti deo ishrane nemačkih ovčara:

1. Braon pirinač je bogat vlaknima, vitaminima i mineralima, i pruža sporu i stabilnu energiju.

2. Ovas je odličan izvor vlakana i proteina, i može se koristiti u obliku celih zrna, mekinja ili pahuljica.

3. Ječam je žitarica koja je bogata vlaknima i proteinima, i može se koristiti u obliku celih zrna ili kao ječmena kaša.

4. Proso je žitarica koja je dobar izvor ugljenih hidrata, vlakana i minerala kao što su magnezijum i fosfor.

Kada se koriste žitarice u ishrani nemačkih ovčara, važno je pravilno pripremiti i kuvati žitarice kako bi se olakšala njihova probava. Kuvanje žitarica omogućava da se olakša razgradnja škroba i omogući bolja apsorpcija hranljivih materija.

Suva hrana (granule) obično sadrži ugljene hidrate poput pirinča, kukuruza, graška, batata ili drugih žitarica.

4. Vitamini i minerali:

Raznovrsna ishrana koja uključuje različite voćne i povrtne vrste obezbeđuje potrebne vitamine i minerale, koji su ključni za održavanje zdravog imunološkog sistema, koštane mase i drugih važnih funkcija organizma.

Izvori vitamina i minerala:

Sirova hrana može pružiti bogat izvor vitamina i minerala kroz raznovrsnost voća i povrća koje se koristi. Na primer, šargarepa je bogat izvor vitamina A, dok citrusno voće može pružiti vitamina C. Takođe, lisnato zeleno povrće poput spanaća i kelja može obezbediti kalcijum i druge minerale.

Suva hrana za pse obično je obogaćena vitaminima i mineralima kako bi zadovoljila potrebe pasa. Na deklaraciji hrane možete pronaći informacije o dodatnim vitaminima i mineralima koji su dodati u hranu kako bi se osiguralo da pas dobija sve potrebne nutrijente.

Posebne potrebe štenaca:

Štenci nemačkih ovčara imaju povećane potrebe za hranljivim materijama zbog svoje brze faze rasta i razvoja. Kvalitetna hrana za štenad treba sadržavati veće količine proteina, kalcijuma i drugih hranljivih materija koje podržavaju razvoj kostiju, mišića i organizma u celini. Važno je prilagoditi ishranu štenaca u skladu sa njihovom starosnom fazom i pratiti njihov rast kako bi se osiguralo da dobijaju sve potrebne nutrijente za pravilan razvoj.

Kroz balansiranu ishranu koja odgovara njihovim nutritivnim potrebama, nemački ovčari će imati više energije za svakodnevne aktivnosti, očuvaće zdravlje kože i dlake, i imati optimalnu snagu i vitalnost koja im je potrebna za obavljanje različitih zadataka koje postavimo pred njih.

Odabir kvalitetne hrane

Odabir prave hrane za vašeg nemačkog ovčara ključno je za njegovo zdravlje i dobrobit. Postoje različite opcije hrane koje su dostupne na tržištu, a svaka od njih ima svoje prednosti i nedostatke. Evo pregleda najčešćih opcija hrane za nemačke ovčare:

Suva hrana:

Prednosti: Suva hrana za pse, poznata i kao granule, ima duži rok trajanja, praktična je za skladištenje i pruža žvakanje što može pomoći u održavanju oralnog zdravlja pasa. Takođe, suva hrana obično sadrži uravnoteženu mešavinu hranljivih materija koja može zadovoljiti potrebe nemačkog ovčara.

Nedostaci: Neki psi mogu imati poteškoća sa žvakanjem granula ili ih mogu manje prihvatiti zbog manje privlačnog mirisa ili ukusa u poređenju sa drugim opcijama hrane. Takođe, neke vrste suve hrane mogu sadržavati veštačke aditive i konzervanse koji mogu biti problematični za pse sa osetljivim stomakom.

Konzervirana hrana:

Prednosti: Konzervirana hrana za pse obično sadrži više vlage, što može biti korisno za pse koji imaju problema sa hidratacijom ili imaju teškoća u žvakanju suve hrane. Takođe, konzervirana hrana često ima bogatiji miris i ukus koji može biti privlačan za pse sa manje apetita.

Nedostaci: Konzervirana hrana može biti skuplja od suve hrane, a otvorena konzerva treba brzo potrošiti jer se može pokvariti. Takođe, važno je pažljivo proveriti sastojke konzervirane hrane, jer neke mogu sadržavati više šećera ili aditiva koji nisu najbolji za zdravlje pasa.

Sirova hrana (BARF):

Prednosti: Sirova hrana, poznata i kao BARF (Biologically Appropriate Raw Food), podražava prirodnu ishranu pasa prema ishrani njihovih divljih predaka. Ova opcija hrane obuhvata svežu i neprerađenu hranu poput sirovog mesa, organa, kostiju, voća i povrća. Zagovornici BARF dijete tvrde da ona može pružiti najprirodniju ishranu za pse.

Nedostaci: Sirova hrana zahteva pažljivo planiranje kako bi se osiguralo da pas dobija sve potrebne hranljive materije. Takođe, postoji rizik od bakterijske kontaminacije sirovom hranom, pa je važno da se pridržavate higijenskih mera prilikom rukovanja sirovom hranom.

Kako čitati deklaracije i sastojke na ambalaži hrane:

– Pažljivo pročitajte etiketu hrane i obratite pažnju na listu sastojaka. Prvi sastojak na listi je najviše prisutan u hrani, pa birajte hranu koja ima visokokvalitetne izvore proteina kao glavni sastojak.

– Izaberite hranu koja sadrži prirodne sastojke i izbegavajte one koje sadrže puno veštačkih aditiva, konzervansa i boja.

– Obratite pažnju na sadržaj vlage u hrani, jer hrana sa više vlage može značiti manje hranljivih materija po porciji.

– Razgovarajte sa veterinarom ili stručnjakom za ishranu pasa kako biste odabrali hranu koja odgovara potrebama i zdravstvenom stanju vašeg nemačkog ovčara.

Pravilna ishrana i zdravlje

Pravilna ishrana igra ključnu ulogu u održavanju zdravlja nemačkih ovčara. Odgovarajuća ishrana obezbeđuje sve potrebne hranljive materije koje su ključne za njihov fizički i mentalni razvoj, kao i prevenciju određenih zdravstvenih problema.

Evo kako pravilna ishrana može uticati na zdravlje nemačkih ovčara:

1. Zdravlje kože i dlake: Ishrana bogata omega-3 i omega-6 masnim kiselinama, vitamina A i E, cinka i proteina može poboljšati zdravlje kože i dlake nemačkih ovčara. Ove hranljive materije podržavaju hidrataciju kože, smanjuju svrab i iritacije, te doprinose sjajnoj i zdravoj dlaci.

2. Imunološki sistem: Ishrana koja sadrži raznovrsne vitamine i minerale, poput vitamina C i E, cinka i selena, može ojačati imunološki sistem nemačkih ovčara. Snažan imunitet pomaže u borbi protiv infekcija i smanjuje rizik od različitih bolesti.

3. Probavni sistem: Pravilna ishrana koja uključuje dovoljno vlakana pomaže u održavanju zdravog probavnog sistema kod nemačkih ovčara. Vlakna podržavaju redovno pražnjenje creva i sprečavaju zatvor.

4. Mišićno-koštani sistem: Ishrana bogata proteinima i kalcijumom pruža potrebne hranljive materije za održavanje snažnih mišića i kostiju. Ovo je posebno važno za rastuće štence nemačkih ovčara i odrasle pse koji su fizički aktivni.

5. Prevencija bolesti: Pravilna ishrana može doprineti prevenciji određenih zdravstvenih problema kod nemačkih ovčara. Na primer, pravilna ishrana može smanjiti rizik od gojaznosti, koja je povezana sa mnogim drugim zdravstvenim problemima kao što su dijabetes, srčane bolesti i probleme sa zglobovima.

Hrana koja pomaže u održavanju optimalne telesne težine i sprečavanju gojaznosti:

Hrana koja je prilagođena potrebama i energetskom nivou nemačkog ovčara pomaže u održavanju optimalne telesne težine. Prekomerna telesna težina može stvoriti dodatni pritisak na zglobove i povećati rizik od različitih zdravstvenih problema. Kvalitetna hrana sa balansiranom količinom proteina, masti i ugljenih hidrata, kao i redovna fizička aktivnost, pomažu u održavanju zdrave telesne mase i celokupnog zdravlja nemačkog ovčara.

Posebni slučajevi i dijete

Ishrana starijih nemačkih ovčara:

Stariji nemački ovčari zahtevaju prilagođenu ishranu kako bi zadovoljili svoje specifične potrebe u starosti. U ovom životnom periodu, psima često treba manje kalorija zbog smanjene aktivnosti i sporijeg metabolizma. Takođe, može biti korisno prilagoditi unos proteina kako bi se održala mišićna masa, ali izbegavati visok unos proteina koji može opteretiti bubrege. Dodatak hranljivih materija kao što su glukozamin i hondroitin može pomoći u očuvanju zdravlja zglobova, što je posebno važno kod starijih pasa podložnih artritisu.

Ishrana nemačkih ovčara sa posebnim zdravstvenim stanjima:

Neki nemački ovčari mogu imati posebne zdravstvene stanje kao što su alergije na određene sastojke hrane, osetljivost na hranu ili intolerancija na gluten. U ovim slučajevima, važno je pažljivo pratiti reakcije psa na hranu i eventualno sprovesti eliminacionu dijetu kako biste identifikovali uzrok problema. Ako vaš pas ima alergije ili osetljivosti, može biti neophodno preći na posebnu dijetu koja ne sadrži potencijalne alergene ili sastojke na koje je osetljiv. U nekim slučajevima, veterinar ili stručnjak za ishranu pasa može preporučiti prelazak na hranu sa novim izvorima proteina ili drugim sastojcima kako bi se smanjio rizik od alergijskih reakcija.

Posebne dijete:

U nekim situacijama, nemački ovčari mogu zahtevati posebne dijete usled specifičnih zdravstvenih problema, kao što su dijabetes, problema sa bubrezima, probavnim smetnjama ili drugim zdravstvenim stanjima. U ovim slučajevima, dijeta se prilagođava kako bi se zadovoljile specifične potrebe psa i kako bi se olakšalo upravljanje određenim stanjem.

Pravilno hranjenje i raspored obroka

Kada je u pitanju pravilno hranjenje nemačkih ovčara, važno je uzeti u obzir njihove individualne potrebe, fizičku aktivnost i životnu fazu. Evo nekoliko važnih faktora koje treba uzeti u obzir prilikom odabira rasporeda obroka i veličine obroka za vašeg nemačkog ovčara:

1. Raspored obroka: 

Postoji nekoliko pristupa kada je u pitanju raspored obroka. Neki vlasnici preferiraju hranjenje pasa jednom dnevno, dok drugi preferiraju raspodelu hrane u više manjih obroka tokom dana a najčešće je to dva puta na dan. 

Hranjenje više puta dnevno može smanjiti rizik od nadimanja i poboljšati apsorpciju hranljivih materija. Stariji nemački ovčari ili oni sa posebnim zdravstvenim stanjima često imaju koristi od raspodele hrane u više manjih obroka kako bi se olakšalo varenje i sprečilo prejedanje.

2. Veličina obroka:

 Velika ili mala veličina obroka zavisi od potreba vašeg psa. Važno je pratiti telesnu kondiciju vašeg nemačkog ovčara i prilagoditi veličinu obroka prema njegovoj fizičkoj aktivnosti i nivou energije. Aktivniji psi koji su fizički aktivni ili radni psi mogu zahtevati veće obroke kako bi zadovoljili povećanu potrebu za kalorijama, dok manje aktivni psi mogu imati koristi od manjih obroka kako bi održali optimalnu telesnu težinu.

3. Prilagođavanje ishrane u zavisnosti od životne faze psa: 

Ishrana nemačkog ovčara treba se prilagoditi u skladu sa njihovom životnom fazom. Štenci imaju posebne potrebe za rast i razvoj, pa će im biti potrebna hrana sa većim sadržajem proteina i kalorija. Odrasli psi trebaju hranu koja zadovoljava njihove dnevne potrebe za održavanjem telesne mase i optimalnog zdravlja. Stariji nemački ovčari mogu imati smanjene energetske potrebe i zahtevati dijetu koja je prilagođena njihovom smanjenom metabolizmu i aktivnosti.

Raspored obroka, količina hrane i razmak između obroka za štene:

Štene nemačkog ovčara u ranoj fazi svog života zahteva češće obroke kako bi podržalo brz rast i razvoj. Uobičajeni raspored obroka za štene može biti 3 do 4 puta dnevno.

Koliko hrane štene treba da pojede?

Količina hrane koju štene treba konzumirati zavisi od njegove starosti, veličine i aktivnosti. Proizvođač hrane obično pruža smernice o preporučenoj dnevnoj količini hrane na osnovu težine šteneta. Međutim, svako štene je jedinstveno, pa je važno pratiti telesnu kondiciju i rast vašeg psa kako biste prilagodili količinu hrane prema njegovim potrebama.

Evo nekoliko smernica za optimalnu količinu mesa, žitarica, voća i povrća u obrocima šteneta za uzrast od 2-6 meseci:

1. Meso bi trebalo činiti osnovu ishrane šteneta nemačkog ovčara jer im pruža potrebne proteine i esencijalne hranljive materije. Preporučuje se korišćenje kvalitetnog mesa, kao što je svinjetina,piletina, ćuretina, govedina, jagnjetina ili riba. Npr. svinjsko srce je bogat izvor proteina, vitamina i minerala koji su važni za zdrav razvoj šteneta. 

Meso bi trebalo činiti oko 40-60% celokupne dnevne količine hrane. Prosečno, štene može konzumirati oko 80-120 grama mesa dnevno, raspodeljenog na više manjih obroka.

2. Žitarice: Štenci nemačkog ovčara u ovom uzrastu mogu dobiti deo svoje energetske potrebe iz kvalitetnih integralnih žitarica, kao što su smeđa riža, ječam, ovas ili heljda. 

Žitarice bi trebalo činiti oko 20-30% celokupne dnevne količine hrane. Količina žitarica može biti oko 40-60 grama dnevno.

3. Voće i povrće su važan izvor vlakana, vitamina i minerala u ishrani šteneta. Možete uključiti raznovrsno voće i povrće poput šargarepe, jabuke, bundeve, špinata, krastavca i borovnice.

Voće i povrće bi trebalo činiti oko 20-30% celokupne dnevne količine hrane. Prosečno, štene može konzumirati oko 40-60 grama voća i povrća dnevno.

Važno je napomenuti da svaki pas je jedinstven i može imati različite potrebe. Osim toga, u ovom uzrastu štene će brzo rasti i menjati se, pa će njegove potrebe za hranljivim materijama takođe evoluirati, važno je redovno pratiti njegovu težinu i telesnu kondiciju kako biste prilagodili ishranu prema njegovim potrebama.

Koliko često štene treba da jede?

Razmak između obroka treba biti relativno konzistentan kako bi se održala stabilna ishrana i digestivni sistem šteneta. Obično se preporučuje da štene ima obroke sa jednakim razmacima između njih. Na primer, ako hranite štene tri puta dnevno, raspored obroka može biti ujutro, popodne i uveče.

Evo primer rasporeda obroka za štene nemačkog ovčara u uzrastu od 2 do 6 meseci:

– 2 do 3 meseca starosti: 4 obroka dnevno (ujutro, pre podne, popodne, uveče)

– 4 do 6 meseci starosti: 3 obroka dnevno (ujutro, pre podne, uveče)

Kako štene raste i postaje starije, možete postepeno smanjivati broj obroka i povećavati količinu hrane koju dajete u svakom obroku.

Saveti za hranjenje:

1. Problemi sa apetitom ili odbijanje hrane:

    – Ako primetite da vaš nemački ovčar ima problema sa apetitom ili odbija hranu, prvo treba isključiti bilo kakve zdravstvene probleme tako što ćete posetiti veterinara. Zdravstveni problemi mogu uticati na apetit pasa.

    – Ako veterinar isključi zdravstvene probleme, pokušajte sa promenom vrste hrane ili brenda hrane. Neki psi mogu imati izbirljiv ukus i preferirati određene vrste hrane.

    – Nemojte preterivati sa poslasticama i grickalicama između obroka, jer to može smanjiti apetit vašeg psa za redovnu hranu.

2. Uvođenje nove hrane i poslastica:

    – Ako želite uvesti novu vrstu hrane ili poslastica u ishranu svog nemačkog ovčara, radite to postepeno. Nagle promene u ishrani mogu izazvati probavne smetnje.

    – Dodajte malu količinu nove hrane ili poslastice u obrok vašeg psa, a zatim postepeno povećavajte količinu tokom narednih nekoliko dana. To će omogućiti psu da se navikne na novi ukus i teksturu hrane.

    – Pažljivo pratite reakciju svog psa na novu hranu. Ako primetite bilo kakve znakove alergijske reakcije ili probavnih problema, odmah prestanite sa davanjem nove hrane i posavetujte se sa veterinarom.

    – Kada uvodite nove poslastice, koristite ih kao nagradu tokom treninga ili kao povremeni zalogaj, a ne kao zamenu za redovne obroke.

Važno je da budete strpljivi i pažljivo pratite reakciju vašeg nemačkog ovčara na hranu i poslastice. Svaki pas može imati individualne preferencije i potrebe, pa je važno pronaći pravi balans koji odgovara vašem psu. 

Hrana je veoma bitan faktor za zdravlje psa

Pravilna ishrana je od suštinskog značaja za opšte zdravlje i sreću nemačkih ovčara. Kvalitetna i uravnotežena ishrana pruža im neophodne hranljive materije, vitamine i minerale potrebne za rast, razvoj, energiju i jačanje imunog sistema. Osim što utiče na njihovu fizičku kondiciju, pravilna ishrana takođe ima pozitivan uticaj na njihovu mentalnu stimulaciju i emocionalno blagostanje.

Redovno pružanje uravnoteženih obroka podržava zdravlje kože i dlake, doprinosi zdravom rastu mišića i kostiju, održava zdravu telesnu težinu i sprečava gojaznost, što je posebno važno kod pasa ove rase koji su skloni prekomernoj težini. Pravilna ishrana takođe pomaže u prevenciji različitih zdravstvenih problema, uključujući displaziju kukova, probavne smetnje i alergijske reakcije.

Individualni pristup ishrani je ključan, jer svaki pas je jedinstven i može imati različite potrebe za hranljivim materijama.

Pažljivo izabrana hrana i redovno praćenje telesne kondicije vašeg nemačkog ovčara će osigurati da vaš pas bude u najboljoj mogućoj formi i da uživa u srećnom i ispunjenom životu uz vašu pažnju i ljubav.

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *