Štene vučjaka jede iz svoje posude

Granule za štenad: Saveti za zdrav rast i razvoj

Pravilna ishrana štenadi je veoma važna i obezbeđuje zdrav rasta tokom osetljivog perioda njihovog razvoja. Ovaj članak pruža sveobuhvatne smernice o ishrani štenadi suvom hranom, od perioda prelaska na granule do osamnaestog meseca života nemačkog ovčara. Nudi korisne savete o pravilnoj količini hrane kako biste podržali njihov fizički i mentalni razvoj, postavljajući čvrst temelj za dug i zdrav život vašeg nemačkog ovčara.

Prelazak sa mleka na čvrstu hranu

Između treće i četvrte nedelje je vreme za prestanak sisanja i tada  štenad prelazi sa majčinog mleka na čvrstu hranu. U ovom periodu, štene počinje da razvija svoje zube i sposobnost žvakanja, što olakšava prelazak na čvrstu hranu.

Savetuje se korišćenje kvalitetne hrane označene kao “junior” ili “hrana za gravidne kuje i štenad” tokom ovog tranzicionog perioda. Ova vrsta hrane često je formulisana kako bi zadovoljila specifične nutritivne potrebe štenadi u fazi rasta. Iskustvo je pokazalo da štenci lakše prihvataju hranu kojom je bila hranjena njihova majka, jer je ih ukus hrane podseča na majčino mleko.

Ovaj pristup je važan ne samo zbog zadovoljenja nutritivnih potreba šteneta, već i zbog pravilnog razvoja mikroflore u njihovom digestivnom traktu. Odabir hrane koja podržava formiranje zdrave mikroflore igra ključnu ulogu u održavanju ravnoteže u probavnom sistemu šteneta, što doprinosi ukupnom zdravlju i dobrobiti. 

Kako se štenetu uvodi čvsta hrana?

Štene se prilagođava na granule postepenim uvođenjem ove vrste hrane u njegovu ishranu. Praktičan pristup uključuje mešanje granula sa toplom vodom u početnom periodu prelaska na čvrstu hranu. Preporučuje se razmera 3:1, gde su tri dela topla voda i jedan deo granula. Ovaj proces rezultira kašastom smesom, čime se štenetu olakšava gutanje hrane.

Da bi se omogućila postepena tranzicija, količinu vode dodate granulama treba polako smanjivati tokom narednih dana ili nedelja. Na taj način štene postepeno prelazi na potpuno suve granule. Cilj je postepeno navikavanje šteneta na čvrstu hranu, a istovremeno odvikavanje od majčinog mleka.

Do sedme nedelje, štene bi trebalo potpuno prestati sa sisanjem majke, a ishrana čvrstom hranom trebala bi zadovoljavati sve nutritivne potrebe u ovoj fazi razvoja.

Ovaj postepeni pristup omogućava štenetu da se prilagodi novoj ishrani bez stresa ili probavnih smetnji, čime se obezbeđuje glatka tranzicija na zdravu i ukusnu ishranu.

Za ishranu šteneta u tom periodu pa do osme nedelje života preporučujemo Premil Herbal G2, ovu hrana je takođe preporučljiva za ženke u drugoj polovini graviditeta i u toku dojenja.  

Ishrana šteneta nakon 8. nedelje: Pravilna tranzicija na novu hranu

Kako vaš nemački ovčar raste i razvija se psihički i fizički, menjaju se i njegove potrebe za hranom. Ako ste udomili štene, preporučljivo je još neko vreme zadržati se na hrani koju mu je davao odgajivač, otprilike dve nedelje nakon prestanka sisanja.

Kada dođe vreme za promenu hrane, preporučuje se sledeći postupak u trajanju od 10 dana:

 

  • Prva tri dana: Zamenite 1/4 postojeće hrane novom hranom.
  • Naredna tri dana: Zamenite polovinu hrane novom.
  • Poslednja tri dana: Zamenite 3/4 hrane novom.
  • Deseti dan: Pas potpuno prelazi na novu hranu.

S obzirom na rast i potrebe nemačkog ovčara, preporučujemo posebnu hranu za štenad poput Premil Herbal Puppy Maxi. Ova hrana pruža sve potrebne hranljive sastojke za pravilan razvoj vašeg šteneta, obezbeđujući mu najbolju podršku tokom ključnih faza rasta. Ove granule se takođe preporučuju ukoliko ste štene ranije hranili G2 granulama.

Koliko puta dnevno treba hraniti štene?

Pravilna ishrana šteneta podrazumeva konzumiranje manjih količina hrane raspoređenih kroz više obroka tokom dana, kako bi se izbeglo preopterećenje digestivnog trakta.

Preporučeni raspored ishrane za štenad obuhvata:

  • Do 4. meseca: Četiri obroka dnevno
  • Četiri do šest meseci: Tri obroka dnevno
  • Nakon šest meseci: Dva obroka dnevno (Ukoliko primetite povećane potrebe za hranom, zadržavanje na tri obroka može biti opcija)

Količina hrane za štene nemačkog ovčara

S obzirom na varijacije u sastavu različitih granula, važno je pažljivo pratiti preporuke proizvođača, čitajući informacije na zadnjoj strani pakovanja (uglavnom je to tabela). 

Još značajnije je redovno pratiti telesno stanje psa kako biste prilagodili količinu ishrane prema njegovim potrebama. U slučaju gubitka težine, povećajte porciju za 10%, dok je, ako postaje gojazan, smanjite za 10%.

Nemački ovčar može rasti do 18 meseci života, nakon čega apetit opada, a potreba za hranom se smanjuje. U ovoj fazi, prelazak na druge granule postaje neophodan, ovaj put usmerenih ka odraslim psima. Obratite pažnju na promene u apetitu i prilagodite ishranu prema specifičnim potrebama vašeg ljubimca.

Želimo sreću svim novim vlasnicima nemačkih ovčara koji su pročitali ovaj članak. Važno je da se pravilno brinete o svom ljubimcu, a za dodatne savete uvek možete potražiti pomoć od veterinara ili nas kontaktirati. 

Bez obzira na sve, ne zaboravite na jednostavan, ali ključan aspekt brige o vašem nemačkom ovčaru – neka sveža voda za piće uvek bude dostupna vašem psu! 

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *