Kuja leži sa štencima

Važnost kvalitetne ishrane kuje u toku skotnosti i dojenja

Ukoliko je vaša ženka nemačkog ovčara u fazi skotnosti verovatno ste sada veoma uzbuđeni zbog toga, a leglo koje se očekuje unosi dodatnu sreću u vaš dom. Ako ste pažljivo pratili naše prethodne članke, poput “Sve što treba da znate o skotnosti ženke” i “Priprema pasa za parenje,” već ste stekli duboko razumevanje procesa kroz koji vaša kuja prolazi i kako je za to pripremiti. No, sada dolazi faza koja zahteva još veću pažnju i posvećenost, ova faza dolazi pred okot a trajanje obuhvata vreme dojenja štenadi. U narednim redovima, ćemo objasniti specifičnosti ovog važnog razdoblja i pružiti vam savete kako biste uspešno prevazišli sve potencijalne izazove.

Zašto je ishrana u toku skotnosti važna?

Pravilna ishrana kuje tokom perioda skotnosti i dojenja igra ključnu ulogu u očuvanju zdravlja i dobrobiti kako same kuje, tako i njenog potomstva. Važnost kvalitetne ishrane za pravilan razvoj štenadi ne može se dovoljno naglasiti. Kroz optimalno formulisanu ishranu, postiže se očuvanje brojnosti legla, formiranje jačeg i zdravijeg legla, uz istovremeno brže oporavak same kuje nakon porođaja.

Nepravilna ishrana, kako se ukazuje, može biti ključni uzrok steriliteta pasa i može rezultirati manjim brojem i bolešljivom štenadi u leglu.

Kada pojačati ishranu skotne ženke nemačkog ovčara?

Potrebe gravidnih kuja postaju značajno veće od sedme nedelje graviditeta, odnosno od 42. dana. Do tog trenutka, važno je suzdržavati se od preterane ishrane kako ne bi došlo do neželjenih komplikacija tokom štenjenja. Ako ste već pročitali naš članak “Priprema pasa za parenje” i pratili preporuke za ishranu vaše kuje, nastavite istim putem. Međutim, od sedme nedelje trudnoće, preporučuje se pojačana ishrana.

U periodu od sedme nedelje do kraja skotnosti, dolazi do ubrzanog rasta fetusa, koji tada dostiže čak 95% svoje konačne težine. 

U ovom razdoblju, brz rast fetusa zahteva povećan unos hranljivih sastojaka od strane kuje, čak za 20 do 25%, kako bi se postigao optimalan razvoj ploda. Važno je naglasiti da povećane potrebe za kvalitetnom hranom u ovom periodu ne samo da podržavaju zdrav razvoj fetusa, već i pomažu u sprečavanju potencijalnih komplikacija koje mogu ugroziti razvoj i život ploda.

Da biste podržali svoju kuju u ovom ključnom razdoblju, preporučuje se  da joj obezbedite pravilnu i dovoljno obilnu ishranu. Ova ishrana treba da bude optimalna kako bi podržala zdravlje ploda i pripremila kuju za nadolazeće štenjenje i period dojenja.

Pravilna ishrana uključuje unos hrane koja pruža svim neophodnim makro i mikro elementima. Savetuje se da se obrok zasniva na uravnoteženom unosu ugljenih hidrata, proteina i masti, uz dodatak odgovarajućih vitamina i minerala. Količinu hrane na dnevnom nivou trebalo bi prilagoditi težini kuje. Uvek birajte najkvalitetniju hranu za svoju ljubimicu, preferirajući hranu od prirodnih sastojaka visokog stepena iskoristivosti.

Rizici nepravilne ishrane i prevencija

Nedostatak određenih hranljivih materija u ishrani može dovesti do trošenja rezervi kod kuje, što rezultira poremećajima kod nje i ploda, kao i problemima sa lučenjem mleka. Rešenje za ove probleme nudi se u adekvatnoj pripremi ženke pre parenja, tokom trudnoće i dojenja, uz upotrebu posebno razvijene Premil Herbal hrane. Premil Herbal G1 (Graviditet-1) preporučuje se pre parenja i do 42. dana skotnosti, dok je Premil Herbal G2 (Graviditet-2) namenjen periodu nakon 42. dana i preporučuje se i štencima do osme nedelje starosti.

Zaključno, pravilna ishrana kuje tokom skotnosti i dojenja igra ključnu ulogu u zdravlju i dobrobiti celog legla vaših nemačkih ovčara. Obezbedite sveobuhvatnu i optimalnu ishranu koristeći stručno razvijenu hranu kako biste stvorili najbolje uslove za zdrav razvoj kuje i njenog potomstva.

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *