kako spreciti psa da grize

Kako sprečiti štene da grize: 7 dokazanih trikova

U prirodi šteneta je da koristi svoja usta za istraživanje i igru. Kada je bilo u leglu, njihova igra je bila samo usta i grickanje. I verovali ili ne, ovo je način na koji se igraju i zabavljaju.


Griženje je neizbežan deo odrastanja nemačkog ovčara. Naš cilj je da vam pomognemo da prođete kroz ovu fazu što lakše.


Ključne stvari

 • Dokažite da ste vi glavni tako što ćete pokazati štenetu da ujedanje NIJE prihvatljivo
 • Stavite mu povodac (čak i u kući) da biste mogli da imate kontrolu
 • Odmah prekorite ujed tako što ćete reći NE i udaljiti se
 • Dajte svom štenetu igračku SAMO nakon što se smiri kako bi shvatilo da neće dobiti igračku zato što vas ujeda
 • Bez grube igre u kući da biste sprečili vaše štene da se previše uzbudi
 • Budite dosledni


U ovom članku ćemo prvo objasniti zašto štenci uopšte grizu. Zatim ćemo vam dati 7 dokazanih saveta koji zaista deluju za zaustavljanje ujedanja. Takođe, navešćemo neke zanimljive činjenice o tome zašto štenci nemačkog ovčara grickaju decu i životinje.


Zašto štenci grizu?

Prvo, ujedanje i grickanje su izuzetno uobičajeni za štence nemačkog ovčara. Svaki vlasnik će morati da se pozabavi time.

Ali morate shvatiti da je ovo njihovo prirodno ponašanje iz sledećih razloga:


 • Radoznali štenci istražuju svet svojim ustima, a ne šapama
 • Navikli su da se igraju sa svojom braćom i sestrama ustima i zubima i imaju tendenciju da grizu kada se previše uzbude
 • Oni moraju da se oslobode neugodnog procesa nicanja zuba (počev od 4 meseca) žvakanjem stvari
 • Nemački ovčar je pastirska rasa koja ima osobinu da ujeda i jure male stvari koje se brzo kreću. (Vaše ruke i gležnjevi nisu izuzetak ako imate tendenciju da se krećete brzo.)

Zašto štene nemačkog ovčara grize svog vlasnika?

Štenci provode mnogo vremena igrajući se, žvaćući i istražujući predmete ustima i zubima.


Vlasnici su ljudi sa kojima su vaši štenci provodili najviše vremena. Kada se štenci igraju sa vama, ponašaće se kao da su sa svojim drugovima u leglu – grizu, žvaću i grabe ustima po rukama, gležnjevima, udovima i odeći ljudi.

 

Često je grickanje znak da se vaše štene preterano stimuliše i da gubi kontrolu nad snagom ugriza. Ponekad će štenci nemačkog ovčara postati još dražesniji kada im je potrebna dremka.


Kao vlasnik, vaša je odgovornost da se brinete o potrebama vašeg šteneta i naučite ih da ujedanje nije prihvatljivo. Daćemo vam neke proverene savete koji zaista rade, kasnije u ovom članku.


Kada štenad počinje da grize?

Prvih 6-9 meseci, sasvim je normalno da vaše štene žvaće i gricka.


Kada štenenad prestaje da grize?

Neki vlasnici su mislili da se ujedanje nikada neće završiti.


Dali su sve od sebe, ali izgleda uzalud – sve dok se uši njihovog šteneta nisu podigle i pojavili se veliki zubi. Griženje je jednostavno prestalo. To se obično dešava u dobi od 9-12 meseci.


Kada uspete da prođete tu prvu godinu, vaš nemački ovčar će biti najbolja beba ikada i biće sjajan porodični pas za ceo život.


Zašto moje štene skače na mene i ujeda me?

Vašem štenetu je dosadno i traži nešto da radi. Jednom kada štene nauči da grickanjem može da privuče vašu pažnju, verovatno će to stalno pokušavati.


Sada je takođe najbolje vreme da im date osnovnu obuku poslušnosti, kao što je SEDI, NE, OSTAVI ili DOĐI. Na taj način učite svoje štene da obraća pažnju na vas i da se povinuje vašoj komandi.


Zašto moje štene toliko ujeda?

Glavni razlog je to što vašem štenetu izbijaju zubi. Uobičajeno je da štenci grizu bilo šta da bi dobili olakšanje tokom ove faze. Kada vaše štene dobije počne da grize, možete ga preusmeriti pomoću jednog od ovih:


 • Kockice leda
 • Zamrznuta šargarepa
 • Zamrznuta hrana u kongu
 • Smrznuta krpa uvijena i potopljena u čorbu

Kako zaustaviti štene nemačkog ovčara da grize? 7 dokazanih saveta koji zaista funkcionišu

Opet, ujedanje i grickanje su izuzetno uobičajeni za štence nemačkog ovčara. Ovo je deo odrastanja šteneta, i bukvalno nema načina da sprečite da se to dogodi.


Ali dobra vest je da niste sami. Postoji pregršt stvari koje možete učiniti da sprečite psa da grize. Istražili smo društvene mreže u potrazi za šredlozima vlasnika nemačkih ovčara i pasa uopšteno.


Ovo su oni koji zaista rade i za vlasnike:


#1 Zadržite kontrolu

Stavite povodac svom štenetu sve vreme u kući. Ako ono počne da grize, lako možete preuzeti kontrolu.


#2 Budite na oprezu

Ako primetite da se vaše štene sprema da grize vas ili stvari, dajte mu igračku ili poslasticu da biste mu pokazali šta je dozvoljeno grickati.


#3 Udaljite se od šteneta

Recite „Jao“ i sklonite se. Ako vas štene stalno grize, ostavite ga na samog u sobi u kojoj možete da ga posmatrate 5-10 minuta. Tako da će znati da grickanjem ne privlači pažnju.


#4 Preusmeravanje tek nakon ispravke

Mnogi vlasnici greše kada je reč o preusmeravanju. Ne „nagrađujete“ svoje štene igračkom ili poslasticom nakon što vas ugrize. Umesto toga, prvo bi trebalo da ispravite ponašanje tako što ćete reći svom štenetu da sedne, legne ili ostane miran. Tada mogu zaraditi svoju poslasticu ili igračku za to.


#5 Bez grube igre

Vaše štene je toliko naviklo da bude na podu i zabavlja se griženjem sa svojim drugovima u leglu. Što su uzbuđeniji, veća je verovatnoća da će ugristi. Najbolja stvar koju možete da uradite je da izbegavate grubu igru dok ne nauče osnovnu zajedničku stvar: SEDI, DOLE, OSTAVI ili STANI.


#6 Ostanite mirni

Kao stočarska rasa, nemački ovčari imaju prirodan instinkt da jure, grabe i grizu životinje koje se brzo kreću. Svaki vaš brzi pokret takođe može pokrenuti ovaj lanac delovanja. Dakle, kada imate štene u kući, budite mirni i nežni.


#7 Koristite zvečku za pse

Kada protresete zvečku, buka razbija fokus psa na neželjeno ponašanje i preusmerava ga na vas kako biste ga mogli ispraviti. Lako je, efikasno i bezbedno. Zvečku možete napraviti i sami tako što ćete ubaciti malo granula u staklenu teglu.


Zašto štene grize decu?

Prvo, morate razumeti osobine svog nemačkog ovčara. To je instiktivno ponašanje koje postoji u krvi a njegovi instikti ga čine nemačkim ovčarom. Pogledajmo neke od njih.


Stočarski instikt

Nemački ovčari su u grupi pasa za stado sa razlogom. Ako se deca razdvoje, on će ispuniti svoj genetski plan i iskoristiće svoje zube da ih vrati u red jata.

Kada se štene previše uzbudi, može nastaviti da hvata decu za odeću i da ih hvata i ujeda baš kao što se ono igralo sa njegovim drugovima u leglu.


Nagon za plenom

Drugi razlog može biti da brzo kretanje i zvukovi dece izazivaju nagon za plenom kod vašeg šteneta.


Jurnjava za pilićima

Ukoliko živite na selu ovo vam je dobro poznat problem. Nemački ovčari imaju prirodni instinkt da jure životinje koje trče. A nemački ovčar će zgrabiti, ugristi, povrediti ili slučajno ubiti piliće zbog svog nagona. Ali ovo ponašanje se može promeniti ako je vaš pas pravilno obučen.


Zaključak

Samo zato što mislite da ste pokušali sve što možete da sprečite štene nemačkog ovčara da grize ne znači da ste to uradili kako treba.


Ključ je da preuzmete kontrolu i budete dosledni. Izbegavajte brze akcije, grubu igru i nagradite štene tek nakon što se smiri. 


Takođe štene morate da trenirate, mentalno stimulišete i da mu pokažete šta je dobro ponašanje.


Dobra vest je da će vaše štene nemačkog ovčara na kraju prestati sa ujedanjem između 9-12 meseca starosti. Sve što treba da uradite je da ostanete mirni i pokažete svom štenetu šta je ispravna stvar. Srećno!

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *