nemacki-ovcar-stene

Šta treba da znate kada dovedete štene u vaš dom

Mnogo toga treba uzeti u obzir kada donosite kući novo štene. Biće to uzbudljivo, ali ogromno iskustvo ukoliko ste prvi put vlasnik šteneta. Šta bi trebalo da bude na listi za kupovinu? Kako da pripremim svoj dom? Da li da stavim svoje štene u kavez prvih nekoliko noći? Kako da naučim štene gde da vrši nuždu?


U ovom vodiču ćemo dati odgovore na sva ova pitanja i još mnogo toga. Naš cilj je da vas dobro pripremimo kako biste se što bolje snašli i kako bi se vaše novo štene mogli uklopiti u vaš dom i povezati se sa vama što je pre moguće.


1. Obezbedite svoj dom pre dolaska šteneta

Ukoliko imate decu, verovatno znate kako da „obezbedite svoj dom“. Na sličan način trebalo bi da obezbedite vaš dom da biste bili sigurni da ne postoji opasnost koja bi mogla da naškodi radoznalom štenetu koji uvek testira svoje granice.


Sagnite se i pokušajte da vidite sve iz ugla vašeg šteneta. Ovo će izgledati izuzetno glupo, ali funkcioniše. Ova mera predostrožnosti će takođe obezbediti vaš džep jer će vaše štene verovatno pregristi sve što može da dohvati.


Ovo će vam omogućiti da uočite izložene kablove, proizvode za čišćenje, proizvode za kupanje, oštre predmete ili bilo šta drugo što bi vaše štene moglo slučajno progutati ili demolirati.


Ukoliko ostavljate štene samo kod kuće, sklonite sve što želite da nađete u jednom komadu kada se vratite. Svakako, to je samo prolazna faza u razvoju vašeg ljubimca i ne trebate biti uplašeni.


2. Zalihe i oprema za štene

Pre nego što dovedete štene nemačkog ovčara kući, budite sigurni da imate sve što vam je potrebno.


Ovde možete pogledati listu onoga što će vam biti od koristi:


 • Hrana za pse koju je štene jelo kod odgajivača. (može se desiti da u početku odbijaju drugu hranu)
 • Posude za hranu i vodu
 • Gajba za ostavljanje kod kuće i putni sanduk za nošenje u automobilu
 • Kapije za bebe kako biste sprečili štene da uđe u određene prostorije (npr. kuhinje ili kupatila)
 • Identifikacione oznake sa imenom vašeg šteneta, vašim imenom i brojem telefona.
 • Ogrlica i čvrst povodac
 • Igračke za žvakanje da biste olakšali nicanje zuba
 • Poslastice za trening
 • Osnovni pribor za negu, npr. četke, češljeve, šampon za štene
 • Sredstvo za uklanjanje mrlja/mirisa za nezgode (ovo će vam sigurno trebati)

3. Maksimalno posvetite vreme novom članu porodice

Briga o novom štenetu ima mnogo sličnosti sa onim za novorođenče. Potrebno je puno ljubavi, strpljenja, a nekad i nespavanja.

Ukoliko je moguće dovedite svoje štene kući u petak kako biste mogli da provedete ceo vikend sa novim štenetom.


Na početku provodite vreme sa vašim štenetom što je više moguće, to će vam pomoći da se bolje povežete i pomognete svom štenetu da se skrasi u novom okruženju.


4. Posavetujte se sa profesionalcima

Biće mnogo stvari koje treba uraditi u prvih nekoliko nedelja nakon što dovedete vaše štene kući. Nemojte se previše opterećivati i ustručavati da tražite pomoć i savet ako su vam potrebni. Ne možete sve sami.


Verovatno će vam biti potrebno nekoliko profesionalnih usluga kao što su veterinar, dreser ako želite da obučavate vašeg psa i pansion za čuvanje pasa ukoliko se desi da nemate sa kim da ostavite psa u slučaju putovanja.


Jednostavno zamolite svog komšiju, prijatelje ili odgajivača za preporuku.


Evo šta da tražite:


Veterinar – Važno je da veterinar dobro poznaje uobičajene zdravstvene probleme među nemačkim ovčarima. U idealnom slučaju, veterinar bi trebalo da bude iz mesta u kom živite kako bi vam bio lako dostupan.


Dreser/Trener – Dresura pasa nije obavezna ali nemački ovčari su uzgajani kao radni psi i biće im stalno potrebni fizički i mentalni izazovi. Obuka vašeg nemačkog ovčara bila bi idealna. Svakako dobro se uverite u metode koje dreser koristi jer ukoliko se primenjuje fizičko kažnjavenje vrlo verovatno ćete dobiti samo poslušnog robota umesto veselog psa.


Usluga čuvanja/šetanja kućnih ljubimaca – Uopšteno govoreći, nemački ovčar se ne može mirovati predugo tokom dana. U suprotnom, preterana energija i dosada mogu se pretvoriti u destruktivno ponašanje, što može uključivati demoliranje vašeg nameštaja, proždiranje vašeg zida ili vrata ili uništavanje posuda za jelo i piće ukoliko se nalazi u boksu. Neka neko šeta vašeg psa ili brine o njemu tokom dana ako je potrebno.


Pansion za pse/hotel za pse – Biće trenutaka kada ćete morati da odsustvujete danima. Ugledan pansion ili hotel za pse će vam biti od koristi i pružiti vam mir.


Veliki dan: dovođenje vašeg šteneta kući!

Zapamtite, štene je beba. Ne bi trebalo da tretirate štene nemačkog ovčara od 8 do 12 nedelja kao odraslog psa. Tretirajte ga na isti način kao prema bebi, sa strpljenjem, puno ljubavi i nežnim dodirom.


Prva noć

Prva noć kod kuće sa štenetom nemačkog ovčara može biti izazovna za oboje. Ovo je prvi put da vaše štene spava bez majke ili braće i sestara. Možda je uplašeno i nesigurno.


Vaše štene nemačkog ovčara može da cvili i plače tokom noći, vaše štene tada pokušava da pozove njegov čopor da ga pronađe. To je prirodno i ono će se naviknuti. Samo treba da budeš tu da ga smiriš.


U samom početku trebalo bi da pustite štene nemačkog ovčara da spava u vašoj spavaćoj sobi. Što je vaše štene više vremena u vašoj blizini, to će se više prilagođavati vama i uspostaviti vas kao svog novog vođu čopora.


Postavite se dobro od početka: Budite vođa čopora

Svako štene nemačkog ovčara zna da njegov opstanak zavisi od veštine i doslednosti vođe čopora. U kući je vlasnik vođa čopora. A ako ste prvi put vlasnik psa, onda morate znati nekoliko stvari.


Od samog početka, morate da pokažete svom štenetu da ste vešt i pouzdan vođa čopora. Ako uspete, vaše štene će se u potpunosti posvetiti vama i učiniće sve da vam ugodi.


Ali štene će vas staviti na test, iznova i iznova dok se ne oseti bezbednim i sigurnim.

Morate postaviti pravila i granice – šta je vašem štenetu dozvoljeno da radi, a šta nije dozvoljeno. Ključna reč je doslednost.


Na kraju krajeva, vaše štene je još uvek beba, potrebno je vreme i vežba. Neki psi uče brže od drugih. Budite strpljivi i uskoro ćete biti nagrađeni psom koji sluša vaše komande.


Kako da naučiti psa da vrši nuždu napolju

Obuka treba da počne odmah nakon što štene dođe kući. Što ranije nauči, manje će se nezgoda desiti u kući. Štenetu će obično trebati najmanje 1-2 meseca da nauči gde da vrši nuždu. Nekima je možda potrebno i duže.


Pet koraka koji će vam pomoći da naučite vaše štene gde da vrši nuždu:

 1. Popravite njihov raspored hranjenja
 2. Izvodite ih posle obroka, odmah ujutru, pre spavanja i jednom na svakih 30 minuta do 1 sat u prvom mesecu.
 3. Vodite ih svaki put na isto mesto
 4. Ostanite sa njima – stanite mirno na mestu kako vaše štene ne bi pomislilo da je vreme za igru.
 5. Nagradite ih svaki put kada obave nuždu napolju

Za kraj

Vaše novo štene je upravo napustilo svoju majku i društvo svojih drugova u leglu i došlo u potpuno nepoznato okruženje – vaš dom. Vaša uloga kao novog vlasnika je veoma važna – da učinite promenu okruženja manje neprijatnom, uz puno ljubavi i strpljenja.

Nadamo se da vam je ovaj članak pružio osnovne stvari koje možete da uradite kako bi vama bilo lakše i kako bi mogli da pomognete vašem štenetu da se prilagodi svom novom životu sa vama i vašom porodicom. Srećno i sve najbolje!

1 thoughts on “Šta treba da znate kada dovedete štene u vaš dom”

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *