dresura stenaca

10 najboljih saveta za dresuru vašeg šteneta

Štenci nemačkog ovčara puni su energije i radoznalosti, što je savršena kombinacija za sjajnog ljubimca. Međutim, važno je zapamtiti da su oni i dalje štenci i da im treba mnogo pažnje i nege.


Činjenica je da su to pametni psi koje može biti izazovno trenirati ukoliko ste prvi put vlasnik ove rase. Međutim, sa pravim načinom razmišljanja, možete obučiti svog nemačkog ovčara da za kratko vreme postane poslušan i dobro vaspitan.


Ovo je deset saveta za obuku vašeg šteneta nemačkog ovčara koje svaki vlasnik treba da zna.


1. Razumevanje osobina nemačkog ovčara

Prvobitno razvijen kao pastirski pas, nemački ovčar se uzgaja da radi za i sa ljudima. On je inteligentan, dobro se može obučiti i voli da radi. Sa svojom porodicom, nemački ovčar je opušten i ima reputaciju da je dobar sa decom

.

Nemački ovčar je ponekad povučen prema strancima. Dakle, trebalo bi da rano socijalizujete svoje štene kako biste sprečili razvoj agresivnog ponašanja.


Budući da su pastirska rasa, nemački ovčari imaju prirodni instinkt da jure životinje koje trče. Npr. oni mogu zgrabiti, ugristi, povrediti ili slučajno ubiti piliće. Ali ovo ponašanje se može promeniti ako je vaš pas pravilno obučen.


Poznavajući osobine svog nemačkog ovčara, možete bolje razumeti zašto se ponašaju na način na koji se ponašaju i obezbediti odgovarajuću obuku.


2. Razumevanje govora tela vašeg psa

Samo zato što psi ne mogu da govore ne znači da ne mogu da komuniciraju.


Mnogo toga možete pokupiti iz govora tela psa. Njihovi repovi, uši, oči, usta i tela mogu vam dati mnogo znakova o tome kako se osećaju.


Što bolje razumete ove znakove, lakše ćete razumeti šta vaš pas pokušava da vam kaže.


3. Vaše štene je još uvek beba

Na kraju krajeva, vaše štene je još uvek beba. Ona ima ograničen raspon pažnje i može se lako omesti.


Zapamtite, potrebno je vreme i vežba da se obuči mlado štene. Neki psi uče brže od drugih. Ali dobra vest je da je nemački ovčar jedan od najinteligentnijih i najsposobnijih pasa na planeti.


Ono što možete da uradite je da budete strpljivi i da mu pružite puno ljubavi i uskoro ćete biti nagrađeni psom koji sluša vaše komande.


4. Vašem štenetu je potreban dobar vođa

Nemački ovčar je životinja iz čopora. Svako štene nemačkog ovčara zna da njegov opstanak zavisi od vođe čopora. U kući je vlasnik vođa čopora.


Od samog početka, morate da pokažete svom štenetu da ste vešt i pouzdan vođa čopora. Uvek treba da kažete svom psu šta želite da uradi ili ne. Ako uspete, vaše štene će se u potpunosti posvetiti vama i učiniće sve da vam ugodi.


Ali štene će vas staviti na test, iznova i iznova dok se ne oseti bezbednim i sigurnim.


5. Postavite vašem štenetu pravila i granice

Nemački ovčari su radni psi, što znači da su im potrebna jasna pravila i granice – o tome šta vaše štene sme da radi, a šta ne.


Bez ikakvih uputstava, vaš pas će postati destruktivan ili će biti težak za rukovanje. Nemački ovčari treba da znaju koja je njihova uloga u porodici.


Takođe im treba pokazati da su pravila koja ste postavili dosledna jer će na taj način razumeti koja ponašanja su prihvatljiva, a koja se neće tolerisati.


6. Vaše štene može da pročita vaš govor tela

Da li znate da je pas jedino stvorenje u životinjskom carstvu koje može „čitati“ i reagovati na ljudske izraze lica?


Prethodne studije su već pokazale da psi mogu kombinovati glasovne i facijalne znakove ljudi kako bi osetili naše emocije i reagovali u skladu sa tim. Oni su u stanju da lako sagledaju i pozitivne i negativne emocije ljudi.


Stoga, ako ste uvek strpljivi i pokazujete pozitivnu energiju kada je u pitanju trening vašeg šteneta oni će to odraziti u svom ponašanju. S druge strane, ako ste frustrirani i nesigurni pred svojim psom, velike su šanse da će izgubiti interesovanje i otići.


7. Nagradite vašeg psa tako što ćete ga ohrabriti

Pozitivno ohrabrenje je ključ za obuku poslušnosti vašeg psa. Znajte da što više nagrađujete vašeg psa za praćenje vaših komandi, veča je verovatnoča da će poslušati.


To znači da ćete uvek stvarati situacije u kojima će pas prirodno tražiti da radi ono što želite. Uz mnogo pohvala, zagrljaja ili poslastica, ističete se u motivisanju svog nemačkog ovčara na bolje.


I na kraju dana, vaša pozitivna energija će se manifestovati u životu, zdravlju vašeg psa i ljudima oko njega.


8. Obučavajte vaše štene kratko i nekoliko puta u toku dana

Na kraju krajeva, vaše štene (8-10 nedelja) je još uvek kao malo dete u ovom uzrastu. Ono ima ograničen raspon pažnje i može se lako omesti.


Dakle, nije bitan kvantitet već kvalitet!


Predlaže se da svoje štene trenirate isti trik nekoliko puta dnevno, ponavljajući 8-10 puta u svakoj sesiji, poželjno 5-10 minuta svaki put.


Uvek završite dok obuka lepo teče, a pas se čini zainteresovanim i uvek završite sa uspehom.


9. Budite dosledni i jasni sa komandama

Morate biti čvrsti i dosledni sa onim što želite da vaš pas uradi. Većina štenaca će pokušati da zadovolji svoje vlasnike. I morate da im pružite mogućnosti da se to ostvari.


Počnite sa jasnim i jednostavnim komandama i čvrsto im recite šta želite da urade. Ukoliko uskladite svoju komandu sa svim članovima porodice vaš trening će biti efikasniji. Svi bi trebalo da koriste iste skupove komandi kako ne bi zbunili štene.


Za početak možete naučiti pet uobičajenih komandi – SEDI, LEZI (DOLE), OSTANI, DOĐI i NE.


Zapamtite, vaše štene je štene. Neće odmah razumeti. I treba mu vremena da nauči. Ali doslednost će biti ključ vašeg uspeha.


10. Koristite kvalitetne poslastice koje vaš pas voli

Iskreno, psi su psi i radiće po instinktima. Ako ih upotreba omiljenih poslastica natera da rade ono što želite, onda zašto da ne?


Takođe možete koristiti svet oko sebe kao stimulaciju. Svaka interakcija koju imate sa svojim štenetom je prilika za učenje, tako da kada razmislite o tome, verovatno nema potrebe da koristite hranu često osim tokom aktivnih treninga.


Samo zapamtite, ponašanje treba da proizvede poslasticu; poslastica ne bi trebalo da proizvede ponašanje.


Šta da očekujete?

Ne samo da će ovi treninzi pripremiti vaše štene da izvrši komande, već će i vreme provedeno u obučavanju pomoći da se povežete sa vašim štenetom. Što više vežbate sa svojim štenetom, to će vaše štene bolje i brže naučiti.


Biće nezgoda i ponekad vaše štene može biti nezainteresovano ali to je proces učenja. Na kraju krajeva, ono je samo beba, morate joj dati ljubav i strpljenje.


Srećno!

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *