nemacki ovcar stenci

Kako upoznati nemačkog ovčara sa drugim psom

Ako imate nemačkog ovčara, da li ste zabrinuti zbog dovođenja novog psa u svoju kuću? Ili dovodite nemačkog ovčara kući i brinete se kako će vaš drugi pas reagovati na njega? Dobra vest je da sve možete držati pod kontrolom ako ih pravilno predstavite i stvorite prijateljski prostor za njihovu interakciju.


Kada upoznajete svog nemačkog ovčara sa drugim psom kod kuće, trebalo bi da pokušate da budete asertivni. Ali takođe ostanite mirni i držite svog nemačkog ovčara na povodcu ili postavite barijeru između dva psa. Nemački ovčari se obično lakše upoznaju sa temperamentima drugih pasa ako ih vodite, jer oni gledaju na vas kao na alfu.


Pročitajte dalje da biste utvrdili kako da se upoznate, kako da se pravilno družite i osigurate da su svi vaši ljubimci najbolji prijatelji.


Da li se nemački ovčari dobro slažu sa drugim psima?

Lako je upoznati nemačkog ovčara sa drugim psima i obučiti ih da se slažu ako pratite ispravne tehnike. Njihov mentalitet čopora i temperament sledbenika čine da se dobro slažu sa drugim psima, uz gurkanje u pravom smeru.


Nemački ovčari imaju nekoliko kvaliteta koji ih čine najboljim kućnim ljubimcima koje možete imati. Duboko inteligentni, žestoko odani i dobro prilagođeni kao psi čuvari i terapijski psi, oni su divni saputnici. Međutim, oni mogu biti antisocijalni i teritorijalni kao radni psi ili psi čuvari, ako nisu pravilno socijalizovani.


Osim toga, oni su psi visoke energije, pa im igranje sa drugim psima dobro dođe. Ali oni obično više vole da budu u blizini poznatih pasa i mogu da se ponašaju agresivno u nepoznatom društvu. Neki psi mogu biti neprijateljski raspoloženi prema psima istog pola, a drugi mogu imati nagon za plenom koji se pokreće svaki put kada se u njihovom prostoru nađe manji pas.


U isto vreme, nemački ovčari su takođe društveni i prijateljski raspoloženi i dobro se slažu sa drugim psima.

Neki nemački ovčari sa anksioznošću odvajanja i drugim problemima mogu zapravo imati koristi od društva drugih pasa.


Nemački ovčari sa psima različitih veličina

Teško je ići u detalje o tome kako nemački ovčar može reagovati na različite vrste pasa. Evo kratkog pregleda zasnovanog na veličinama pasa.


Mali psi

Nemački ovčari su veliki psi – i to je važno imati na umu kada ih dovodite u blizinu manje rase pasa u svojoj kući ili ih upoznajete sa manjim psom vašeg prijatelja. Oni obično vide male pse kao plen ili kao igračku. Oni su veliki momci, a manji psi ih se boje! Dakle, nikada ne bi trebalo da ostavljate nemačkog ovčara bez nadzora sa manjim psom.


Ako vaš pas reaguje agresivno, odmah ga uklonite iz društva manjeg psa. Ako sve prođe kako treba i ako su zauzeti njuškanjem i režanjem, uključite se samo kada je potrebno. 


Vašem psu je potrebno samo vreme da se upozna sa sićušnim primerkom sa kojim se suočava pre nego što postanu najbolji drugari!


Srednji psi

Bolje je prvo upoznati svoje nemačke ovčare sa psima srednje veličine. Nisu dovoljno veliki da zastraše vašeg psa, niti dovoljno mali da vaš nemački ovčar misli da su igračka.


Zapamtite, interakcije sa psima svih veličina su različite jer su njihovi temperamenti i socijalizacija različiti. Psi mirnijeg temperamenta i srednje veličine, poput labradora ili zlatnih retrivera, su pogodni psi za upoznavanje sa vašim nemačkim ovčarem.


Veliki psi

Najmanje je verovatno da će velike i džinovske rase biti izložene riziku u blizini vašeg psa jer su iste veličine. Međutim, pošto veće rase obično imaju iste dominantne i teritorijalne karakteristike kao vaš nemački ovčar, oni mogu postati agresivni jedni prema drugom i delovati dominantno.


Tuče mogu izbiti ako vaš nemački ovčar nije pravilno socijalizovan ili je pas sa kojim se sastaje neprijateljski raspoložen. Pošto veliki psi mogu ozbiljno da naškode jedni drugima, nikada ih ne bi trebalo zbližavati bez obuke i opreza. Ako psi počnu da reže i laju jedni na druge, odmah treba da intervenišete i držite ih podalje.


Kako predstaviti svog nemačkog ovčara drugim psima

Uz veličinu drugih pasa, atmosfera takođe igra ključnu ulogu u socijalizaciji ljubimaca. Evo kako možete upoznati svog nemačkog sa drugim psima u različitim okruženjima.


Kad ste daleko od kuće

Pošto nemački ovčari imaju teritorijalne osobine, preporučuje se da ih upoznate sa drugim psima van kuće. Umesto da brane svoju teritoriju, psi će se fokusirati samo na upoznavanje i razmišljaće o susretu kao o sastanku za igru a ne kao okupaciji njihovog prostora.


Ključ za upoznavanje dva psa napolju je:

 • Idite lagano i smireno: Ne žurite da ih skinete sa povodca, čak i ako svi znaci upućuju na prijateljsko ponašanje. Prvih nekoliko trenutaka je uvek napeto dok se dva psa upoznaju, tako da ne brinite previše.
 • Ako psi postanu previše agresivni, držite ih na sigurnoj udaljenosti kako bi se mogli malo opustiti.
 • Postavite barijere između dva psa tako da se ne zaleću jedan na drugog.
 • Ako se čini da se slažu, ali stvari brzo eskaliraju, upotrebite loptu ili glasan zvuk da odvratite njihovu pažnju i oboje ih izbacite iz prostora.
 • Ako izgledaju mirno i opušteno jedno s drugim, shvatite to kao signal da ih pustite da se igraju zajedno.

Saveti za upoznavanje kod kuće

Ako upoznajete novog psa sa onim koji već živi kod kuće (ili čak nekoliko njih), to može biti veoma uzbudljivo iskustvo. Međutim, stvari mogu krenuti loše ako psi odmah ne vole jedni druge.


Za glatko upoznavanje kod kuće:

 • Imajte na umu da pas koji već živi kod kuće misli da je to mesto njegova teritorija. Za njega je možda uznemirujuće što dovodite drugog psa u njegov prostor.
 • Držite interakcije pod dobrim nadzorom i budite strpljivi dok se psi upoznaju jedni sa drugima.
 • Uverite se da su psi adekvatno obučeni i da su na respektabilnoj udaljenosti jedan od drugog.
 • Uverite se da ste spremni da intervenišete ako stvari postanu previše napete.
 • U idealnom slučaju, u početku, uverite se da vaši psi nisu zbijeni zajedno.
 • Takođe, odvojite njihove igračke, krevete i činije za hranu kako se psi ne bi svađali oko ovih stvari.

Socijalizacija vašeg nemačkog ovčara

Socijalizacija pasa nije najteža stvar na svetu. Sve što im treba je malo pažnje.


Evo kako da pravilno i bezbedno socijalizujete vašeg psa:

Vakcinacija

Uverite se da su mladi psi koji se upoznaju jedni sa drugima potpuno vakcinisani pre bilo kakvog kontakta sa drugim psima.


Počnite rano

Pokretanje procesa socijalizacije u mladosti sprečava vaše pse da vide druge pse kao pretnju.


Proverite temperament

Neka vaš pas upozna druge za koje se zna da su prijateljskog temperamenta.


Potražite prijateljske prostore

Da biste sprečili bilo kakvu lošu prvu interakciju sa drugim psima, uvedite nove pse u neutralne prostore.


Držite mere predostrožnosti (kapije, povodci, itd.)

Konačno, očuvajte mir tako što ćete preduzeti neke preventivne mere:


 • Kada je potrebno, držite povodac kako biste sprečili da oba psa napadaju jedan drugog.
 • Znajte kada da intervenišete i zaustavite interakciju.
 • Postavite barijere između dva psa, kao što su kapije za pse.
 • Takođe ne želite da vaš pas povezuje preteranu anksioznost, agresiju i paniku sa iskustvom susreta sa drugim psom. Zapamtite da prva interakcija može biti nervozna.

Neki znaci upozorenja na koje treba obratiti pažnju:


 • Strah i agresija prema drugim psima
 • Strah od nepoznatih zvukova i mirisa
 • Nemir kada ste u šetnji
 • Teritorijalno ponašanje
 • Veoma agresivno ili previše podložno ponašanje prema drugim psima

Samo zato što biste voleli da se vaš pas druži i razume da je to dobro za njegov razvoj, nemojte ga forsirati.


Zaključak

To je su bili odgovori na pitanje da li se nemački ovčari dobro slažu sa drugim psima. To je pitanje vremena, strpljenja, prostora i temperamenta i može se lako poboljšati pravilnom socijalizacijom.

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *