german shepher laying on the ground

5 najvažnijih stvari na koje morate obratiti pažnju u prvih 18 meseci vašeg nemačkog ovčara

Nemački ovčari su inteligentna i lojalna rasa a ujedno i odlični kućni ljubimci za aktivne porodice. Ako ste ponosni vlasnik šteneta nemačkog ovčara, neophodno je da se pravilno brinete o njemu tokom prvih 18 meseci života kako biste osigurali da se vaše štene razvije u zdravog i srećnog psa. U ovom članku ćemo pokriti neke važne stvari koje treba uzeti u obzir, uključujući njihovu ishranu, zdravstvene preglede, obuku, vežbanje i potrebe za socijalizacijom. Prateći ove smernice, možete pomoći svom štenetu nemačkog ovčara da izraste u dobro prilagođenog i zdravog psa.

1. Zdrava i uravnotežena ishrana je ključna za rast i razvoj vašeg šteneta

Vaše štene treba da hranite visokokvalitetnom hranom za pse koja zadovoljava njihove nutritivne potrebe. Potražite hranu koja je posebno formulisana za štence i uverite se da sadrži ravnotežu proteina, masti i ugljenih hidrata. Konsultujte se sa svojim veterinarom za konkretne preporuke o vrsti i količini hrane za hranjenje vašeg šteneta.

Ovo su neke od najvažnijih stavki u ishrani vašeg šteneta

Raspored hranjenja: Štenci zahtevaju češće hranjenje nego odrasli psi, obično tri do četiri obroka dnevno dok ne napune šest meseci. Nakon toga možete postepeno smanjiti na dva obroka dnevno. Neophodno je uspostaviti redovan raspored hranjenja kako biste pomogli vašem štenetu da razvije zdrave navike u ishrani.

Proteini: Vašem štenetu je potrebna dovoljna količina proteina da podrži rast i razvoj mišića. Potražite hranu za štene koja sadrži visokokvalitetne izvore proteina životinjskog porekla, kao što su piletina, ćuretina, jagnjetina ili riba. Sadržaj proteina u hrani treba da bude oko 22% do 24% za štence.

Masti: Masnoća je važan izvor energije i pomaže u održavanju zdrave kože i dlake. Potražite hranu za štene koja sadrži umerenu količinu masti, oko 10% do 14%.

Ugljeni hidrati: Ugljeni hidrati obezbeđuju vašem štenetu energiju i trebalo bi da čine umereni deo njihove ishrane. Potražite hranu koja sadrži zdrave izvore ugljenih hidrata, kao što su slatki krompir, smeđi pirinač i ječam.

Vitamini i minerali: Vašem štenetu je potrebna uravnotežena zaliha esencijalnih vitamina i minerala kako bi podržala njegov rast i razvoj. Potražite hranu koja sadrži dodatne vitamine i minerale ili razgovarajte sa svojim veterinarom o suplementima ako je potrebno.

Voda: Vašem štenetu je potreban pristup čistoj, svežoj vodi u svakom trenutku. Obavezno obezbedite dovoljno vode tokom dana i pratite njihov unos vode kako biste bili sigurni da piju dovoljno.

Neophodno je da svom štenetu nemačkog ovčara obezbedite uravnoteženu i potpunu ishranu koja zadovoljava njegove individualne potrebe. Ako imate bilo kakvih nedoumica ili pitanja u vezi sa ishranom ili potrebama vašeg šteneta, konsultujte se sa svojim veterinarom za uputstva.

2. Da li su štenetu potrebni suplementi?

Generalno, većini štenaca nisu potrebni dodaci osim uravnotežene ishrane. Međutim, vaš veterinar može preporučiti suplemente kao što su omega-3 masne kiseline, glukozamin ili probiotici na osnovu individualnih potreba vašeg šteneta. Ukoliko sami spremate hranu za vašeg psa obratite pažnju da ona sadrži sve što je štenetu potrebno za pravilan rast i razvoj. U ovom slučaju će vam suplementi verovatno biti potrebni, obratite se veterinaru kako biste znali koje suplemente treba da koristite i u kolikoj meri.

Da li štene nemačkog ovčara treba da uzima kalcijum?

Iako je kalcijum važan mineral za rast i razvoj vašeg šteneta nemačkog ovčara, važno je da im obezbedite uravnoteženu ishranu koja uključuje odgovarajuće nivoe kalcijuma. U većini slučajeva, visokokvalitetna komercijalna hrana za štenad već sadrži adekvatne nivoe kalcijuma za odrastanje štenaca, a dodatna suplementacija kalcijuma nije neophodna i može čak biti štetna.

Međutim, postoje neke situacije u kojima štenetu može biti potrebna dodatna suplementacija kalcijuma, na primer ako im je dijagnostikovan nedostatak kalcijuma ili ako su na domaćoj ishrani koja nije pravilno izbalansirana. Ako razmišljate o dopuni ishrane vašeg šteneta kalcijumom, važno je da se prvo konsultujete sa svojim veterinarom. On može proceniti ishranu vašeg šteneta i preporučiti sve neophodne promene ili suplemente kako bi osigurali da vaše štene dobija odgovarajuću količinu kalcijuma za njegove individualne potrebe.

Važno je zapamtiti da je obezbeđivanje uravnotežene i odgovarajuće ishrane za vaše štene ključno za njihovo ukupno zdravlje i razvoj. Prekomerni unos kalcijuma može dovesti do problema sa skeletom, uključujući razvojnu ortopedsku bolest (DOD) kao što je displazija kuka ili osteohondroza.

3. Preventiva ili “bolje sprečiti nego lečiti”

Zdravstveni pregledi

Redovni zdravstveni pregledi kod vašeg veterinara su važni kako biste bili sigurni da je vaše štene zdravo i da je na pravom putu u svom razvoju. Vaš veterinar može da proveri da li ima bilo kakvih zdravstvenih problema i da pruži smernice o vakcinaciji, prevenciji parazita i drugim važnim zdravstvenim problemima.

Vakcinacija šteneta

Vakcinacije su ključni aspekt zdravstvene zaštite vašeg šteneta i mogu ih zaštititi od nekoliko opasnih bolesti. Vaše štene bi već trebalo da bude vakcinisano sa prve dve vakcine pre nego što je stiglo kod vas. Obratite pažnju prilikom kupovine.

Neke od vakcina koje se preporučuju za štence nemačkog ovčara uključuju:

 • Štenećak: Štiti od veoma zaraznog virusa koji može izazvati respiratorne, digestivne i neurološke simptome.
 • Parvovirus: Štiti od teškog virusa koji napada creva i može izazvati povraćanje, dijareju i dehidraciju.
 • Adenovirus: Štiti od dve vrste adenovirusa koji mogu izazvati respiratorna oboljenja i oboljenja jetre.
 • Besnilo: Štiti od smrtonosnog virusa koji se može preneti na ljude putem ujeda životinja.
 • Bordetella: Štiti od bakterijske infekcije koja može izazvati zarazni kašalj, veoma zaraznu respiratornu bolest.
 • Lajmska bolest: Štiti od bakterijske infekcije koja može izazvati bol u zglobovima, groznicu i letargiju. Ovu bolest uglavnom prenose krpelji i zbog toga bi trebalo da zaštitite svoje štene od buva i krpelja na vreme.

Raspored vakcinacije za štenad obično uključuje seriju vakcinacija svakih nekoliko nedelja dok ne budu stari oko 16 do 20 nedelja. Nakon toga, biće im potrebna revakcinacija u redovnim intervalima da bi ostali zaštićeni.

Važno je da saradjujete sa svojim veterinarom kako biste odredili odgovarajući raspored vakcinacije za vaše štene, na osnovu njihovih individualnih potreba i načina života. Prateći redovne preglede i vakcinacije, možete pomoći da vaše štene nemačkog ovčara bude zdravo i zaštićeno.

4. Pripremite vašeg psa za kontakt sa svetom

Socijalizacija je kritična za štene nemačkog ovčara. Izložite svoje štene različitim okruženjima, ljudima i drugim životinjama kako biste mu pomogli da se razvije u odraslog psa sa samopouzdanjem i dobrim ponašanjem.

Socijalizacija je ključni aspekt razvoja vašeg šteneta, jer im pomaže da nauče da komuniciraju sa drugim psima i ljudima na pozitivan i odgovarajući način. Ovo je posebno važno za nemačke ovčare, koji imaju jak zaštitni instinkt i mogu biti opasni za strance ako nisu pravilno socijalizovani.

Da biste socijalizovali svoje štene nemačkog ovčara, važno je da ga izložite raznim ljudima, mestima i situacijama od malih nogu. Ovo može uključivati posete parku, interakcije sa drugim psima, igru sa decom i izlaganje različitim prizorima, zvukovima i mirisima. Cilj je da se vaše štene postepeno izlažete novim iskustvima na kontrolisan i pozitivan način, istovremeno osiguravajući njiegovu bezbednost.

Kada izlažete svoje štene drugim psima i ljudima, važno je obratiti pažnju na njegov govor tela i ponašanje kako biste bili sigurni da mu je udobno i da nije preopterećeno. Pozitivna nagrada, kao što su poslastice i pohvale, može pomoći u jačanju dobrog ponašanja i učiniti socijalizaciju pozitivnim iskustvom za vaše štene.

Važno je da nastavite sa socijalizacijom vašeg šteneta nemačkog ovčara tokom prvih 18 meseci života, dok se ono nastavlja razvijati i sazrevati. Pružajući im pozitivna socijalna iskustva, možete im pomoći da izrastu u dobro prilagođene i samouverene pse koje se osećaju ugodno u različitim situacijama.

5. Nemački ovčar zahteva akciju

Vežbanje je važan aspekt zdravlja i blagostanja vašeg šteneta, jer im pomaže da izgrade jake mišiće, održavaju zdravu težinu i oslobađaju energiju. Nemački ovčari su rasa kojoj je potrebno mnogo vežbanja i mentalne stimulacije da bi bili srećni i zdravi, i važno je da im se pruži prilika da trče, igraju se i istražuju.

Međutim, važno je imati na umu da štenci imaju drugačije zahteve za vežbanjem od odraslih pasa. Iako im je potrebna redovna vežba, previše vežbe može da optereti njihove kosti i zglobove u razvoju. Važno je da svom štenetu pružite obilje prilika za kratke navale igre i vežbe tokom celog dana, umesto za duge, intenzivne sesije.

Dobro pravilo za vežbanje sa štenetom nemačkog ovčara je da obezbedite 5 minuta vežbanja po mesecu starosti, dva puta dnevno. Na primer, štenetu od 3 meseca trebalo bi 15 minuta vežbanja dva puta dnevno, dok bi štenetu od 6 meseci trebalo 30 minuta vežbanja dva puta dnevno.

Vežbanje za vaše štene može uključivati aktivnosti kao što su:

 • Kratke šetnje ili trčanje
 • Igranje u ograđenom dvorištu
 • “Donesi” ili druge igre koje promovišu trčanje i skakanje
 • Plivanje (ako vaše štene voli vodu)
 • Trening poslušnosti ili vežbe agilnosti

Važno je da svom štenetu obezbedite razne mogućnosti za vežbanje i mentalnu stimulaciju kako biste ga održali angažovanim i sprečili dosadu. Kako vaše štene raste i sazreva, možete postepeno povećavati njegovu rutinu vežbanja kako biste odgovarali njihovim nivoima energije i potrebama.

Odgajanje zdravog i srećnog šteneta nemačkog ovčara zahteva mnogo rada i posvećenosti, ali su nagrade nemerljive. Pružajući svom štenetu odgovarajuću ishranu, redovne zdravstvene preglede i mogućnosti za socijalizaciju i vežbanje, možete mu pomoći da postane prilagođen, siguran i zdrav pas.

Ne zaboravite da se konsultujete sa vašim veterinarom kao i ostalim vlasnicima nemačkih ovčara o svim nedoumicama ili pitanjima koja imate. Uz ljubav, strpljenje i doslednu brigu, možete pomoći svom štenetu nemačkog ovčara da izraste u voljenog i odanog pratioca u godinama koje dolaze.

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *