Piklbol: Aktivnost za zabavu i zdravlje

Svi znamo koliko je fizička aktivnost važna za održavanje zdravlja i sreće naših četvoronožnih prijatelja. Ako imate nemačkog ovčara ili ste razmišljali o tome da postanete vlasnik ove izuzetno inteligentne i energične rase, znate da je pravilno zadovoljavanje njihove potrebe za aktivnošću od suštinskog značaja. Upravo tu dolazi piklbol kao fantastična igra koja ne samo da pruža fizičko vežbanje, već i izuzetno povećava vezu između vas i vašeg nemačkog ovčara.

Ova igra može pružiće dovoljno aktinosti i zabave vašem psu, čineći ga srećnijim i zdravijim.

Šta je piklbol?

Piklbol (eng. pickleball) je veoma zanimljiv reketni sport ( reketi za piklbol se takodje nazivaju palicama) koji je nastao kombinacijom elemenata tenisa, badmintona i stonog tenisa. Nastao je u SAD (Bainbridge Island, Washington), 1965. godine i bio je osmišljen kao zabavna dečija igra. Vremenom je evoluirao u ozbiljnu igru, danas se igra pojedinačno 1 na 1 ( Single ) ili u paru 2 na 2 (Double).

Pikllbol se igra reketima (palicama) koji su oblikom slični reketima za stoni tenis ali su dosta veći. Koristi se plastična loptica sa rupicama koja odskače manje nego loptica za stoni tenis. Teren je sličan badminton terenu i dimenzije je 13,41m x 6,10m.

Od 1965. godine pa do danas, piklbol je postao veoma popularna igra u celom svetu. Zbog svoje dinamičnosti i specifičnih pravila koja line igru zanimljivom mnogi bivši teniseri su prešli na piklbol.

Postoji nekoliko verzija priče o tome kako je piklbol dobio ime a jedna od njih je veoma zanimljiva za sve ljubitelje pasa. Naime prema nezvaničnoj verziji priče ime ovog sporta “PICKLEBALL” poteklo je od imena psa koji se zvao “Pickles”. Pickles je bio pas jednog od osnivača piklbola Džoela Pričarda.

Ukoliko vam ova igra deluje primamljivo i želite da saznate više o njoj, posetite PICKLEBALLKAN.COM. Na ovom sajtu možete pronaći mnoge zanimljivosti o ovom sportu, ako i njegova pravila.

Piklbol servis kao aktivnost za vašeg psa

Vlasnici nemačkih ovčara često traže načine da ojačaju vezu sa svojim vernim prijateljem i istovremeno ostanu fizički aktivni. Ova igra vam omogućava da se povežete sa svojim psom na jedinstven način, dok istovremeno oboje dobijate dozu fizičke aktivnosti.

Igra je veoma slična bacanju loptice, samo što u ovom slučaju koristite reket i lopticu za piklbol. Dakle, veoma je jednostavno, vi izvodite servis piklbol loptice, a pas trči da je donese nazad.

Ova aktivnost se sastoji od nekoliko koraka:

Priprema Terena: Prvo, izaberite otvoreni prostor kao park, veliko dvorište ili livadu kako bi vaš pas imao dovoljno prostora za igru. Ovo je idealno okruženje gde pas može slobodno trčati i donositi lopticu.

Servis Piklbol Loptice: Stanite ispred vašeg psa i naterajte ga da se fokusira na vas tako što ćete mu pokazati lopticu a zatim je podići u vis. Kada vidite da se pas fokusirao na lopticu, udarite lopticu reketom ( servirajte) i pas će pojuriti za njom.

Pronalaženje i Donošenje: U većini slučajeva pas će pronaći lopticu i doneti je nazad. Ovo podstiče psa na trčanje, skakanje i hvatanje, što je odlično za njegovu fizičku aktivnost i kondiciju. Ukoliko nikada niste radili ništa slično sa vašim psom, vrlo je moguće da neće biti posebno zainteresovan ili će biti zbunjen. U tom slučaju potrebno je da naučite vašeg psa šta treba da uradi. Bacite rukom lopticu ali ne previše daleko kako bi je pas što pre uhvatio i ne bi izgubio fokus. Nemački ovčati su veoma inteligenta rasa i trebalo bi da bauče ovu igru veoma brzo.

Prednosti ove igre su što ona zahteva mnogo trčanja za psa, a to poboljšava njegovu kondiciju i izdržljivost. Takođe, vi ostajete fizički aktivni dok udarate lopticu reketom a pritom možete vežbati servis ukoliko vam se piklbol dopada.

Ova igra donosi mnoge koristi za nemačke ovčare i njihove vlasnike. Pas dobija fizičku i mentalnu stimulaciju, dok vlasnik ostaje aktivan i uči nove veštine. Osim toga, ova aktivnost jača vezu između njih kroz zajedničku zabavu i vežbanje.

Isprobajte ovu igru sa svojim nemačkim ovčarima. Uvereni smo da ćete uživati u zajedničkom vremenu provedenom na ovaj način, osnažujući vašu povezanost i unapređujući zdravlje kako svog psa, tako i sebe.

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *