nemacki ovcar lezi i devojka ga mazi

Parenje Nemačkih Ovčara – Sve što treba da znate o skotnosti ženke

Nakon što ste vašoj ženki nemačkog ovčara pronašli adekvatnog mužjaka i parenje je prošlo uspešno vreme je da se pripremite za skotnost vašeg psa.  Ovaj period, prepun promena i odgovornosti, može biti prelep ali i izazovan.

 

U ovom članku, napisaćemo sve što treba da znate o skotnosti ženke nemačkog ovčara, pružajući vlasnicima, posebno početnicima, dragocene smernice kako da se pripreme i brinu za svoju kuju tokom ovog važnog perioda. Proučićemo fizičke i emocionalne promene, negu u toku skotnosti, pripremu za porođaj i sve ostalo što vam može pomoći da osigurate srećan i zdrav početak vašeg legla.

Koliko traje skotnost pasa?

Skotnost pasa, uključujući nemačke ovčare, traje otprilike 63 dana (9 nedelja). Ovo je prosečno trajanje, iako može varirati od psa do psa. Kod nekih pasa skotnost može trajati nekoliko dana duže ili kraće, ali 63 dana je dobar okvir za očekivanje kada se pripremate za dolazak štenaca. Važno je napomenuti da precizno praćenje datuma i simptoma tokom skotnosti može pomoći vlasnicima da budu bolje pripremljeni za porođaj i negu ženke tokom tog perioda.

Kako prepoznati skotnost?

Kada vaša kuja postane skotna, možda ćete primetiti različite simptome koji ukazuju na njenu trudnoću. Ovi simptomi se mogu razvijati tokom skotnosti i pružiti vam informacije o zdravlju i stanju vaše kuje.

Evo nekoliko čestih simptoma skotnosti:

Promene u apetitu: Promene u apetitu su uobičajene tokom skotnosti. Neki psi će jesti više nego obično, dok će drugi možda izgubiti apetit. Pratite promene u ishrani i prilagodite količinu hrane kako bi zadovoljili potrebe vaše ženke.

 

Povećanje telesne težine: Umereno povećanje telesne težine je normalno tokom skotnosti. Vaša kuja će postupno dobijati na težini kako se štenad razvijaju. Pravilno praćenje težine može biti korisno kako biste osigurali da je dobila odgovarajući broj kilograma.

 

Rast trbuha: Tokom trudnoće, abdomen vaše kuje će se povećavati kako štenad rastu. Ovo povećanje trbuha postaje očiglednije tokom druge polovine skotnosti.

 

Promene u ponašanju: Neke kuje mogu pokazati promene u ponašanju tokom skotnosti. To može uključivati povećanu privrženost, više spavanja, ili čak nervozu. Obratite pažnju na njene potrebe i pružite joj dodatnu podršku kad je to potrebno.

 

Fizički simptomi: U kasnijim fazama skotnosti, možete primetiti fizičke simptome kao što su oticanje mlečnih žlezda i pojava kolostruma.

Simptomi trudnoće kod nemačkih ovčara mogu se razlikovati od psa do psa. Neke kuje mogu pokazati sve navedene simptome, dok druge mogu pokazivati samo neke od njih. Praćenje promena u zdravlju i ponašanju vašeg psa tokom skotnosti pomaže vam da osigurate da se trudnoća razvija kako treba.

Ishrana kuje u toku skotnosti

Hranjenje skotne ženke nemačkog ovčara zahteva poseban pristup kako bi se osiguralo da dobije sve potrebne hranljive sastojke za sebe i pravilan razvoj štenadi.

Evo nekoliko smernica o tome kako i koliko hraniti skotnu ženku:

Kvalitetna hrana: Odaberite kvalitetnu hranu za pse koja je prilagođena kujama u skotnosti i laktaciji(dojenju). Ova hrana sadrži optimalne količine proteina, vitamina, minerala i masti potrebnih za razvoj fetusa i proizvodnju mleka.

 

Povećajte količinu hrane: Tokom trudnoće, vaša kuja će postepeno zahtevati više hrane kako bi podržala rast fetusa. Počnite postepeno povećavati količinu hrane koju joj dajete. Ona će uglavnom pojesti onoliko koliko joj u toku dana treba, na taj način možete odrediti veličinu porcije.

 

Uvedite češće obroke : Umesto da se hrani jednom ili dva puta dnevno, razmotrite češće obroke, na primer, tri do četiri dnevno. Manji i češći obroci pomažu u sprečavanju nadimanja i pružaju stabilan izvor energije.

 

Uvedite suplemente u ishranu: Veterinar vam može preporučiti određene suplemente kako bi osigurali da vaša kuja dobije sve što joj je potrebno. To može uključivati folnu kiselinu, kalcijum i ostale vitamine i minerale.

 

Pratite težinu: Pratite telesnu težinu vaše kuje tokom skotnosti. Ona bi trebala postepeno dobijati na težini, ali preterano gojenje može biti štetno. Opet, konsultujte se sa veterinarom za smernice o težini.

 

Veterinarski pregledi: Da biste bili sigurni da će sve proteći najbolje moguće potrebno je da sarađujete sa vašim veterinarom. Odvedite vašu kuju na pregled ili pozovite veterinara ukoliko primetite bilo šta sumnjivo u njenom ponašanju.

 

Pristup vodi: Obezbedite uvek svežu vodu vašoj kuji. Skotna kuja može imati veću potrebu za hidratacijom.

Pravilna ishrana je ključna za zdravlje vaše kuje tokom skotnosti. Rad s veterinarom i pažljivo praćenje potreba vaše kuje pomoći će osigurati da se ona i njena štenad zdravo razvijaju.

Nega kuje u toku skotnosti

Nega vaše kuje tokom skotnosti zahteva posebnu pažnju kako bi se osiguralo da ona bude zdrava tokom ovog perioda. Ovo su neke od stvari na koje morate obratiti pažnju.

Higijena

Održavajte dobru higijenu vaše kuje. Često češljajte dlaku i pazite na čistoću okoline u kojoj boravi. 

Pravilna ishrana

Već smo razgovarali o ishrani, ali to je ključni deo nege tokom skotnosti. Obezbedite kvalitetnu hranu i redovno hranjenje.

Fizička aktivnost

Skotna kuja treba redovnu fizičku aktivnost kako bi održala kondiciju i zdravlje. Šetnje su odlične, ali pazite na intenzitet i dužinu šetnji kako se trudnoća odmiče. 

Zaštita od parazita

Zaštita od buva i krpelja tokom skotnosti važna je kako bi se izbegle potencijalne bolesti i neželjeni efekti za trudnicu i njenu buduću štenad. Pravilna preventiva i brza reakcija su ključni za očuvanje zdravlja vaše kuje. Odaberite bezbedan i efikasan antiparazitni proizvod za svoju kujicu. Ovo može uključivati spot-on tretmane, ogrlice, šampone ili oralne preparate. Važno je izabrati proizvod koji je bezbedan za skotne pse.

Izbegavanje stresnih situacija

Pokušajte da izbegnete stresne situacije i nagle promene okoline. To može biti štetno za trudnu kuju.

Faze skotnosti kuje po nedeljama

Skotnost kod pasa prolazi kroz nekoliko faza koje se mogu opisati na sledeći način:

  1. Prva faza (0-4 nedelje): Ova faza često prolazi neprimećeno jer su promene u organizmu psa minimalne. Štaviše, većina pasa će se ponašati sasvim normalno.

  2. Druga faza (4-6 nedelja): U ovoj fazi možete primetiti da je vaša kuja počela da jede više, a njen stomak može postati malo puniji. To je period kada štenad počinje da se razvija.

  3. Treća faza (6-9 nedelja): U ovoj fazi ćete verovatno primetiti povećanje telesne mase kod kuje, i njen stomak će biti znatno veći. Kada dodirnete njeno telo, možete osetiti pokrete štenadi. Ovo je faza kada se štenad razvijaju najbrže.

  4. Četvrta faza (9 nedelja i nadalje): Ovo je period pripreme za porođaj. Kuja će tražiti mirno i sigurno mesto za porođaj (gnezdo). Možete primetiti povećano uznemirenost i nervozu. Porođaj se obično dešava negde između 58. i 68. dana trudnoće, ali tačno vreme može varirati.

Svaka kuja može se ponašati drugačije tokom ovih faza. Važno je da pratite njen napredak i obezbedite joj odgovarajuću negu i pažnju tokom skotnosti kako bi se osiguralo da sve teče glatko i da su kako kuja tako i njeno buduće leglo zdravi.

Koliko štenadi ženka može ošteniti ženka nemačkog ovčara?

Broj štenaca koji se može očekivati ​​od nemačkog ovčara tokom skotnosti može značajno varirati, ali prosečan broj štenaca u leglu je obično između 6 i 8. Međutim, legla se mogu sastojati i od manje ili više štenaca. Mnogo faktora može uticati na veličinu legla, uključujući genetiku, starost i zdravlje kuje.

Budite spremni za bilo koji broj štenaca u leglu i obezbedite odgovarajuću negu i pažnju kako bi sve prošlo bez komplikacija.

Kako se pripremiti za okot?

Priprema je ključna sada kad znate da je okot veoma blizu. Iako vaša kuja uglavnom može ovo pregurati sama, ipak je bitno joj omogućite najbolje moguće uslove i budete tu da ispratite porodjaj. 

Evo nekoliko saveta kako biste se lakše spremili za okot vaše kuje:

Pripremite mesto za okot

Pripremite bezbedno i udobno gnezdo gde će kuja okotiti. Ovo može biti kutija sa mekim podlogama i prostirkama. Gnezdo bi trebalo da bude tiho i izolovano od spoljnog sveta kako bi vaša kuja osećala sigurno. 

Obezbedite svežu vodu na dohvat 

Neka sveža voda uvek bude lako dostupna vašoj kuji. 

Pribor za prvu pomoć

Neka vam pribor za prvu pomoć bude na raspolaganju. Ono što vam treba su sterilne rukavice i makaze ukoliko bude bilo potrebno da presečete pupčanu vrpcu. Kuja obično pregrize vrpcu i oslobodi štene iz mehura ali može se desiti da ona to ne uradi pa ćete morati da reagujete.

Naoružajte se strpljenjem

Donošenje novog života na svet nije lak posao stoga morate imati strpljenja jer okot može potrajati. U zavisnosti od broja štenaca okot može trajati od 3 do 12 sati. 

Pozovite veterinara

Ukoliko niste iskusni ili smatrate da niste spremni da sami pomognete vašoj kuji u toku okota, posavetujte se sa veterinarom ili ga pozovite da isprati  okot. 

Za kraj

U ovom članku smo istražili ključne aspekte skotnosti kod vaše kuje, od trajanja i prepoznavanja do ishrane, nege i priprema za okot. Nadamo se da su vam ove informacije korisne i da će vam pomoći da svojoj kuji pružite najbolju moguću podršku tokom ovog važnog perioda.

 

U budućim člancima, podelićemo naša iskustva kako da uspešno prođete kroz okot sa svojom kujom i šta raditi nakon okota.

 

Sledite naš blog kako biste ostali informisani i pripremljeni za sve aspekte brige o vašem psu. Vaša predanost i pažnja sigurno će rezultirati zdravim i srećnim potomcima.

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *