Ako volite pse i verujete da ste sposobni da dosledno i na odgovarajući način vaspitavate psa, nemački ovčar biće vaš odani pratioc i pouzdan partner za ceo život.

Nemacki ovcar u setnji

Podaci

Zemlja porekla: Nemačka

FCI-Standard-Nr. 166/23.03.2010/D

Standardni nemački ovčar

Rasna grupa

FCI

Grupa 1 – Psi čuvari i psi terači stoke

Odeljak 1 – Stočarski radni psi

Rasprostranjenost

Širom sveta sa većinom u matičnoj zemlji rase. Preko 78 zemalja članica širom svih kontinenata organizovano je u Svetski savez udruženja nemačkih ovčara (WUSV).

Trenutna upotreba

Sportski i porodični pas, pas za službe i čuvar, pas za spasavanje i terapiju, pas vodič, pas za stado.

Trening

Apsolutno neophodan. Doslednost, strpljenje i razumevanje su osnovni uslovi. Veoma prilagodljiva rasa radnih pasa.

Karakter

Siguran i samouveren, robustan, prirodan, pažljiv, veoma otporan fizički i psihički.

Prilagodljivost

Dobro i sigurno socijalno ponašanje, odlično se slaže sa ljudima i životinjama u porodičnom okruženju nakon odgovarajuće socijalizacije.

Aktivnost

Nemački ovčar je aktivan pas kome je potrebna redovna vežba (šetnje, plivanje, džogiranje) da bi bio uravnotežen.

Zdravlje

Nemački ovčar je uopšteno zdrava rasa ali najčešće može da boluje od displazije kukova u starosti. Životni vek im je 10-12 godina.

Ishrana i nega nemačkog ovčara

Ishrana koja odgovara aktivnosti i radu visokokvalitetnom hranom. Redovno čišćenje, dehelmintizacija i vakcinacija.

Veličina i težina

Nemački ovčar je pas srednje veličine. 

Mužjak: 60 do 65 centimetara, 30 do 40 kilograma.

Ženka : 55 do 60 centimetara, 22 do 32 kilograma.

Boja krzna

Crna sa crveno-smeđim, smeđim, žutim do svetlo žutim tragovima. Crna i siva jednobojna.

Odan saputnik za život

Ako volite pse i verujete da ste sposobni da dosledno i na odgovarajući način vaspitavate psa, nemački ovčar biće vaš odani pratioc i pouzdan partner za ceo život. On je idealan za život sa ljudima. Za mnoge ljude, nemački ovčari su njihov najbolji prijatelj i stoga sastavni deo svakodnevnog života: četvoronožni prijatelji su partneri u igri, članovi porodice i živi lek, posebno za starije osobe koje žive same.

Nemački ovčari su apsolutno savršen izbor rase pasa za aktivne osobe koje vole da budu napolju i bave se sportom. Edukacija i obuka su od suštinskog značaja kako biste svog četvoronožnog prijatelja pretvorili u odanog pratioca za svakodnevni život i porodičnog psa.

Porodični pas – sastavni deo svakodnevnog života

Kao štenci, svi psi su posebno slatki i izazivaju mnogo zabavnih trenutaka u porodičnom životu. Ipak, malo štene brzo raste. Sa šest meseci pas dolazi u razvojnu fazu čoveka sa oko 10 godina starosti. Pas star godinu dana je ekvivalentan čoveku od 20 godina, a pas od 13 godina osobi od 70 godina. U svakoj svojoj životnoj fazi, nemački ovčar ima posebnu harizmu. Čak i sa sedom njuškom, doneće vam mnogo radosti.

Kako ova rasa uspostavlja čvrstu emocionalnu vezu, jasne figure vezanosti su neophodne u svakoj fazi života. Emotivna veza takođe olakšava obrazovanje, obuku i rad sa četvoronožnim partnerima. Kao i druge rase pasa, tokom svog života nemački ovčar kontinuirano sazreva kako fizički tako i mentalno. Aktivne faze i treninzi na poligonima treba da budu praćeni periodima smirenosti i opuštanja.

Slobodno vreme sa nemačkim ovčarom

Nemački ovčar je po prirodi veoma aktivan i energičan pas sa velikom željom za učenjem i visokom prilagodljivošću. Njegovi vlasnici ne bi trebalo da uživaju samo u dugim šetnjama, već bi trebalo da planiraju bavljenje aktivnostima koje odgovaraju rasi ili, u najboljem slučaju, obukom. 

 

Velika prednost nemačkog ovčara je njegova svestranost: želi da bude izazvan i stimulisan. Stoga postoji mnogo opcija za zajedničke aktivnosti sa nemačkim ovčarom. On voli duge šetnje na otvorenom, a takođe je idealan partner za biciklističke ture. Za ljude koji održavaju kondiciju trčanjem ili hodanjem, nemački ovčar je takođe savršen partner u treningu – i odličan zaštitnik. Plivanje je uvek dobrodošlo kao odlična vežba za pse. Nemački ovčari su robusni karakteri za koje je važna fizička spremnost. Dakle, ako tražite fizički robusnog, svestranog i živahnog porodičnog psa i imate dovoljno vremena za obrazovanje, obuku i kondiciju svog četvoronožnog prijatelja, bićete u pravu kada odaberete nemačkog ovčara.

Gde da kupim štene?

Najjednostavniji način da pronađete odgovarajućeg uzgajivača je preko sajtova kao što su PRODAJAPASA.COM, SVETPASA.COM i slično.

Sa zadovoljstvom ćemo Vas savetovati i informisati o uzgajivačima u našim krajevima. Kada kupujete štene, važno je da ono bude očišćeno od parazita, uredno vakcinisano i takođe pregledano od strane veterinara.

Svaki pas zahteva prostor i vaše vreme

Pre kupovine psa, uvek treba da budete sigurni da možete zadovoljiti sve njegove potrebe. Jedan faktor je finansijski aspekt: psi koštaju novac – na primer za hranu, smeštaj, veterinare. Naši četvoronožni prijatelji takođe zahtevaju prostor i vreme od svojih vlasnika a ponekad čak i promenu vašeg načina života. Odluku da li ćete dovesti nemačkog ovčara u svoju kuću ili stan stoga treba pažljivo raymotriti i razgovarati sa porodicom. Za vašeg novog člana porodice potrebni su stručnost, osećaj odgovornosti i naravno ljubav prema životinjama.

Nemački ovčar je izuzetno sposoban za učenje.

Obuka

Ne biste trebali prebrzo očekivati previše od svog šteneta. Nestrpljenje vas neće dovesti do vaših ciljeva kada vaspitavate i obučavate svog psa. Nije teško obrazovati nemačkog ovčara, jer je rasa zaista sposobna da uči. Ali budite oprezni: poverenje psa nikada ne sme biti iznevereno! Pas nije mašina koja mora da funkcioniše kada se pritisne dugme. Edukacija podrazumeva strpljivo, plansko, ali i dosledno delovanje na psa. Sila mora ostati apsolutno u pozadini i treba (ako ikada) da se koristi samo u malim, razmatranim dozama. Uz ljubav, doslednost i, iznad svega, pozitivan podsticaj – na primer nagrada sa hranom – nemački ovčar će se brzo pretvoriti u partnera i razviti svoje talente.

Zdravstveni problemi

Kao i kod mnogih pasa većih rasa, nemački ovčari su skloni psećoj displaziji kukova, stanju skeleta psa koje može biti nasledno ili uzrokovano traumatskim prelomom ili drugim faktorima okoline.

 

Veterinari će dijagnostikovati displaziju kukova kod pasa na osnovu rendgenskog snimka.  

 

Redovni zdravstveni pregled spada u obavezne zadatke vlasnika psa, kao i hranjenje i šetanje psa. Da biste rano otkrili bolest, važno je da pažljivo posmatrate svog psa.

Kao opšte pravilo: Morate da posetite veterinara kad god vaš pas pokaže jasne znake poremećenog opštog stanja. Ovo se odnosi na sve promene koje vam se čine sumnjivim. Normalno, što se ranije otkrije bolest, to je lakše izlečiti.

Elementi zdravog života psa

Nemački ovčar ne oduzima mnogo vremena u pogledu nege zbog svoje robusnosti: redovno češljanje ili četkanje, dehelmintizacija i vakcinacija su ipak neophodni. Potrebna mu je visokokvalitetna hrana koja sadrži sve hranljive materije neophodne za rast i razvoj kako bi se obezbedilo blagostanje, optimalan rast i razvoj maksimalnog potencijala. Kao prevenciju protiv torzije želuca, psa treba hraniti dva puta dnevno. I naravno, pas uvek treba da ima pristup čistoj i svežoj vodi.