ženka i mužjak nemačkog ovčara gledaju jedno u drugo

Teranje kod ženke nemačkog ovčara: Faze, ponašanje i nega

Teranje je prirodni biološki proces koji ženke prolaze kako bi se pripremile za parenje i reprodukciju. Kroz ovaj članak, saznaćete šta tačno znači teranje, kako prepoznati njegove različite faze, i kako pružiti najbolju negu vašoj nemačkoj ovčarki tokom ovog važnog perioda.


Šta je teranje?

Teranje kod ženki nemačkog ovčara je prirodni reproduktivni ciklus koji ženke prolaze kako bi se pripremile za parenje i reprodukciju. Ovaj biološki proces regulišu hormoni, koji utiču na promene u ponašanju i fiziologiji ženke tokom različitih faza teranja.

Teranje počinje kada ženka dostigne polnu zrelost, obično između šestog i dvanaestog meseca starosti, i traje tokom celog njenog reproduktivnog života. Ovaj ciklus se ponavlja u proseku svakih šest meseci, iako može varirati od ženke do ženke.


Faze teranja

Teranje kod nemačkih ovčara sastoji se od četiri faze: proestra, estrusa (estro), metestra i anestra. Svaka faza ima svoje karakteristične promene u ponašanju i fiziologiji ženke, a tipično trajanje varira od psa do psa.


 1. Proestra:
 • Proestra je prva faza teranja i obično traje oko 9 do 12 dana.
 • Tokom ove faze, reproduktivni hormoni počinju da se povećavaju, što dovodi do oticanja vulve i pojave svetlekrvenastog iscedka.
 • Ponašanje ženke može se promeniti, postaje nervoznija i može privlačiti pažnju mužjaka, ali nije spremna za parenje.
 1. Estrus (Estro):
 • Estrus je druga faza teranja, poznata i kao faza parenja.
 • Ova faza traje obično oko 5 do 9 dana, ali može biti kraća ili duža, zavisno od individualne ženke.
 • Reproduktivni hormoni dostižu vrhunac, što dovodi do promene u ponašanju i fiziologiji ženke.
 • Vulva se i dalje može oteći i ispuštati iscedak, ali boja iscedka postaje ružičasta i manje obilna.
 • Ženka postaje privlačna za mužjake, ponaša se ljubazno prema njima, spušta zadnjicu i dozvoljava parenje.
 1. Metestra:
 • Metestra je faza neplodnosti i traje obično oko 60 do 90 dana.
 • Tokom ove faze, reproduktivni hormoni se vraćaju na normalan nivo, a ženka gubi interes za parenje.
 • Vulva se postepeno vraća u normalno stanje, a ponašanje ženke se stabilizuje.
 1. Anestra:
 • Anestra je poslednja faza teranja i predstavlja period neaktivnosti reproduktivnog ciklusa.
 • Ova faza traje od 4 do 6 meseci, tokom kojih ženka neće prolaziti kroz teranje.
 • Reproduktivni hormoni su niski, a ženka će se ponašati kao uobičajeno, bez znakova teranja.

Važno je napomenuti da trajanje i intenzitet svake faze mogu varirati između ženki, tako da je važno pratiti znakove teranja kod svake pojedinačne ženke kako biste pružili odgovarajuću negu i pažnju tokom ovog prirodnog procesa.


Ponašanje ženke u teranju

Tokom teranja, ženke nemačkog ovčara ispoljavaju karakteristična ponašanja pod uticajem promena u hormonima. Ove promene su ključne za privlačenje mužjaka i pripremu za parenje.


Evo nekih od uobičajenih ponašanja koja ženke mogu pokazivati tokom teranja:


 1. Povećana nervoza i nemir: Ženke mogu postati nervoznije i nemirnije tokom proestra i estro faze. One mogu tražiti pažnju, lizati se više i često menjati položaje.
 1. Promena u mirisu i obeležavanje teritorije: Tokom estro faze, hormoni uzrokuju promene u mirisu ženke, što privlači mužjake. One takođe mogu češće obeležavati teritoriju kako bi signalizirale svoju prisutnost.
 1. Prilazak mužjacima: Ženke su u estro fazi otvorenije za druženje i parenje s mužjacima. One mogu aktivno prilaziti mužjacima, dozvoljavajući im da im se približe.
 1. Spuštanje zadnjice: Tokom estro faze, ženke će spuštati zadnjicu kako bi olakšale mužjacima da ih parenje.

Hormoni, posebno estrogen, igraju ključnu ulogu u ovim promenama ponašanja. Tokom proestra i estro faze, nivo estrogena raste, što dovodi do očiglednih znakova teranja. Ovaj hormon utiče na njihovo ponašanje i privlači mužjake za parenje.


U odnosu sa vlasnikom, ženke mogu biti pažljivije i tražiti dodatnu pažnju tokom teranja. Takođe, može se desiti da postanu manje poslušne, jer je njihov fokus usmeren na potrebu za parenjem.


Kada se druže s drugim psima tokom teranja, ženke mogu biti otvorenije za igru i socijalizaciju, ali takođe mogu postati agresivne prema drugim ženkama ili agresivne mužjacima koje ne žele da parenje.


Važno je da vlasnici budu svesni ovih promena u ponašanju i pruže odgovarajuću pažnju i negu tokom teranja. Takođe je važno da se obezbedi odgovarajuća zaštita, posebno tokom šetnji napolju, kako bi se sprečilo neželjeno parenje.


Gubitak apetita tokom teranja

Gubitak apetita kod ženke nemačkog ovčara tokom teranja može biti sasvim normalna pojava. Promene u hormonima koje prate teranje mogu uticati na apetit i prehrambene navike ženke. 


Ovo su neki od razloga zašto ženke mogu imati smanjen apetit tokom teranja:


 1. Hormonalne promene: Promene u nivou hormona, posebno estrogena, mogu uticati na apetit ženke i smanjiti njenu želju za hranom.
 1. Fokus na parenje: Tokom estro faze teranja, ženka će biti fokusirana na parenje i privlačenje mužjaka, pa može biti manje zainteresovana za hranu.
 1. Anksioznost i nervoza: Nervoza i anksioznost koje prate proestro i estro faze mogu uticati na apetit ženke.
 1. Fizičke promene: Otok vulve i fizičke promene koje se dešavaju tokom teranja mogu dovesti do nelagodnosti i smanjenog interesovanja za hranu.

Ako primetite da vaša kuja ima smanjen apetit tokom teranja, evo nekoliko saveta kako da joj pomognete:


 1. Ponudite joj ukusnu hranu: Pokušajte ponuditi joj ukusnu hranu koju inače voli, možda će biti voljna da jede ako je hrana posebno privlačna.
 1. Male i česte obroke: Umesto jednog velikog obroka, podelite hranu na više manjih obroka tokom dana. Ovo može biti lakše za ženku da konzumira i bolje će iskoristiti hranljive materije.
 1. Održavajte hidrataciju: Osigurajte da vaša kuja ima dovoljno sveže vode na raspolaganju, jer je hidratacija veoma važna, posebno tokom teranja.
 1. Ne forsirajte hranu: Ako vaša kuja ne želi da jede, nemojte je forsirati. Neka jednostavno odmara i pružite joj podršku tokom ovog prirodnog procesa.

Gubitak apetita tokom teranja obično ne traje dugo i ženka će se vratiti normalnom režimu ishrane nakon što teranje završi. Ako primetite bilo kakve druge neobične simptome ili brinete za zdravlje vaše nemačke ovčarke, obratite se veterinaru kako biste dobili stručni savet i procenu njenog zdravstvenog stanja.


Kako se pripremiti za teranje

Priprema za teranje vaše nemačke ovčarke je ključna kako biste osigurali njenu dobrobit tokom ovog prirodnog reproduktivnog ciklusa. 


Ovih nekoliko saveta mogu biti od koristi:


 1. Razgovarajte s veterinarom: Pre nego što teranje počne, posetite veterinara kako biste dobili savete o zdravstvenoj pripremi vašeg psa za parenje. Veterinar će obaviti pregled i osigurati da je vaša kuja u dobrom zdravstvenom stanju za teranje. Ovo je veoma važno ukoliko planirate parenje.
 1. Prilagodite ishranu: Teranje može uticati na apetit vaše ženke. Razmislite o prilagođavanju njenog obroka tako da joj pružite hranu bogatu hranljivim materijama. Male, česte obroke mogu biti lakši za konzumiranje tokom teranja.
 1. Osigurajte dovoljno vode: Voda je veoma važna tokom teranja. Obezbedite svežu vodu na raspolaganju kako biste sprečili dehidrataciju.
 1. Izgradite povoljno okruženje: Prilagodite životni prostor svoje nemačke ovčarke tako da bude siguran i komforan tokom teranja. Obezbedite joj miran i tihi prostor gde može da se odmara i opušta.
 1. Praćenje promena ponašanja: Budite pažljivi i pratite promene u ponašanju vaše kuje tokom teranja. Nervoza, privlačenje pažnje mužjaka i drugi znakovi mogu biti indikacija da je teranje počelo.
 1. Ograničite šetnje: Tokom estro faze, ograničite šetnje napolju kako biste izbegli neželjeno parenje. Ako izvodite kuju napolje, obavezno je držite na povodcu.
 1. Razmislite o uzgoju: Ako nameravate da se bavite uzgojem, planirajte parenje pažljivo i u saradnji s odgovarajućim uzgajivačnicama i stručnjacima.
 1. Pružite podršku i pažnju: Vašoj ženki će tokom teranja biti potrebna podrška i pažnja. Budite tu za nju, pružajte joj ljubav i negu tokom ovog posebnog perioda.
 1. Razgovarajte s veterinarom o sterilizaciji: Ako nemate planove za uzgoj, možda biste želeli da razmislite o sterilizaciji vaše nemačke ovčarke kako biste sprečili neželjeno teranje u budućnosti.

S obzirom na individualne potrebe svakog psa, važno je prilagoditi rutinu, ishranu i negu u skladu s njenim specifičnostima. 


Problemi u teranju

Tokom teranja, ženke nemačkih ovčara prolaze kroz niz fizičkih promena, uz sve ove fizičke promene, važno je obratiti pažnju na moguće zdravstvene probleme koji se mogu javiti tokom teranja. 


Ovo su neke situacije koje bi mogle zahtevati pažnju vlasnika:


 1. Upala reproduktivnih organa: Povećan dotok krvi u reproduktivne organe tokom teranja može povećati rizik od infekcije. Ako primetite crvenilo, otok ili neobičan iscedak iz vulve, obratite se veterinaru.
 1. Neželjeno parenje: Ako ne planirate uzgoj, treba biti posebno oprezan tokom šetnji napolju tokom estro faze. Šetajte vašu kuju na povodcu kako biste sprečili neželjeno parenje.
 1. Gubitak apetita ili promena u ponašanju: Kao što je već spomenuto teranje može uticati na apetit i ponašanje ženke. Ako primetite bilo kakve značajne promene u ishrani ili ponašanju, posavetujte se s veterinarom.

Važno je da budete svesni fizičkih promena i potencijalnih zdravstvenih problema tokom teranja kako bi pružili odgovarajuću negu i pažnju svom psu. 


Mužjak može nanjušti ženku kilometrima daleko

Zanimljiva činjenica je da mužjaci nemačkih ovčara imaju izuzetno razvijen njuh koji im omogućava da nanjuše ženku na neverovatno velike daljine. Njihov njuh može prepoznati miris feromona koje ženke izlučuju tokom teranja, što im pomaže da detektuju prisustvo ženke u okolini.


Nemački ovčari, kao i mnoge druge rase pasa, poseduju Jacobsenov organ, poznat i kao vomeronazalni organ. Ovaj organ omogućava mužjacima da prepoznaju mirise koji su povezani sa seksualnošću i reprodukcijom. Zahvaljujući ovom organu, mužjaci nemačkih ovčara mogu da nanjuše ženku na udaljenostima od nekoliko kilometara, što im omogućava da je prate i pronađu čak i ako se nalazi daleko od njih.


Ova izuzetna sposobnost njuha je nasledna i deo prirodne evolucije pasa, koja im je omogućila da se prilagode i prežive u divljini. Danas, iako žive u domaćem okruženju, nemački ovčari zadržavaju ovu impresivnu sposobnost njuha, što ih čini izvanrednim pratiocima i tragačima u različitim situacijama, uključujući pronalaženje ženke tokom njenog teranja.


Kontrola teranja

Postoji nekoliko mogućnosti za kontrolu teranja kod ženki pasa, a odluka koju opciju odabrati zavisi od želja i planova vlasnika, kao i zdravstvenih faktora. 


Paranje ili sterilizacija?

 1. Parenje

Prednosti:


 •  Ako planirate uzgoj, parenje je prirodna i biološki normalna opcija.
 • Omogućava reprodukciju i produženje linije nemačkih ovčara s poželjnim karakteristikama.

Nedostaci:


 • Neplanirano ili nekontrolisano parenje može dovesti do neželjenih štenaca, što može biti izazov za vlasnika.
 • Trudnoća i porođaj nose određene rizike i zahtevaju pažljivo praćenje i negu.
 1. Sterilizacija

Prednosti:


 • Sterilizacija (kastracija ili ovariohisterektomija) sprečava teranje i neželjeno parenje.
 • Smanjuje rizik od određenih reproduktivnih problema i oboljenja, kao što su piometra (infekcija materice) i tumori reproduktivnih organa.
 • Može poboljšati ponašanje psa, smanjujući agresivnost i nemir tokom teranja.

Nedostaci:


 • Sterilizacija je trajna procedura, pa vlasnici moraju pažljivo razmisliti o svojoj odluci pre nego što je donesu.
 • Postupak može zahtevati oporavak, što podrazumeva pažljivo praćenje i negu od strane vlasnika.

Važno je razgovarati s veterinarom kako biste saznali više o svakoj opciji i razmotrili šta je najbolje za vašeg psa. Svaka opcija ima svoje prednosti i nedostatke, pa je važno uzeti u obzir sve faktore pre donošenja konačne odluke. 


Kada je pravo vreme za parenje?

Početak teranja (estrus) kod nemačkih ovčara može varirati od psa do psa, ali obično traje između 2 do 4 nedelje. Najbolje vreme za parenje je tokom faze estrusa, kada je ženka seksualno aktivna i sposobna za parenje. Estrus traje otprilike 7 do 10 dana, a najbolje vreme za parenje je obično oko 7. do 10. dana od početka teranja.


Ako primetite znakove koji ukazuju na početak teranja kod vaše nemačke ovčarke, kao što su povećana sekrecija iz vulve i privlačenje mužjaka, preporučuje se pažljivo pratiti njeno ponašanje i sekreciju kako biste identifikovali optimalno vreme za parenje.


Kako biste pripremili uspešno parenje, možete slediti sledeće korake:


 • Pratite pažljivo ciklus estrusa vaše ženke kako biste identifikovali najbolje vreme za parenje, posebno vreme estrusa.
 • Konsultujte se sa stručnjakom za uzgoj kako biste pronašli odgovarajućeg mužjaka sa dobrim genetskim karakteristikama.
 • Upoznajte ženku sa mužjakom na neutralnom teritoriji kako biste izbegli stres i moguće agresivno ponašanje.
 • Budite pažljivi i prisutni tokom parenja kako biste osigurali da sve protekne bez problema.

Koliko traje trudnoća (skotnost) kod nemačkih ovčara?

Kada je reč o trudnoći, trudnoća kod nemačkih ovčara traje oko 63 dana (8-9 nedelja) od momenta parenja. Važno je da pratite trudnoću vaše ženke i obezbedite joj pravilnu ishranu, negu i vežbanje tokom ovog perioda. Redovni veterinarski pregledi mogu osigurati da trudnoća napreduje bez komplikacija i da se pripremite za uspešan porođaj.


Zaključak

U ovom članku pokrili smo važne teme teranja kod ženki nemačkog ovčara. Teranje je prirodno reproduktivno stanje koje se sastoji od proestra, estrusa, i diestra. Tokom teranja, ženke prolaze kroz fiziološke i ponašajne promene koje su važne za reprodukciju.


Kako bismo najbolje brinuli o našim nemačkim ovčarkama tokom ovog perioda, važno je da:


 1. Razumemo faze teranja i prepoznamo znakove svake faze kako bismo znali najbolje vreme za parenje.
 1. Pratimo ponašanje i fizičke promene kako bismo prepoznali znakove zdravstvenih problema.
 1. Obezbedimo odgovarajuću pripremu za parenje, uključujući odabir odgovarajućeg mužjaka i pravilno upoznavanje sa njim.
 1. Vodimo računa o zdravlju naše kuje tokom teranja, uključujući redovne veterinarske preglede i prilagođenu ishranu.
 1. Pratimo trudnoću ako dođe do parenja i obezbedimo pravilnu negu tokom tog perioda.

Sa pravilnom negom i pažnjom, možemo osigurati da naša ženka prođe kroz teranje bez problema i da bude zdrava i srećna tokom ove važne faze u njenom životu.

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *